13.02.2017 00:20

Vești bune pentru suferinzi: 13 noi medicamente acordate compensat și gratuit

Vești bune pentru suferinzi: 13 noi medicamente acordate compensat și gratuit
Galerie foto

❚ Măsura se va aplica începând cu 1 martie, iar noile medicamente sunt molecule inovative destinate în principal tratamentului pacienților cu afecțiuni oncologice, hepatice, hematologice, pneumologice, reumatologice, boli rare, diabet zaharat ❚ „Ne bucurăm și de-abia așteptăm să vedem listele noi. Deci este o măsură foarte, foarte bună, o aveam promisă și mereu ni se spunea că se aplică de la 1, de la 1, dar acum avem siguranța că de la 1 acesta va intra deja în funcțiune. În permanență apar în lume molecule noi, or acest lucru îl ceream și noi pentru pacienții noștri, medicii la fel... Este un lucru de lăudat”, a comentat pe marginea subiectului președintele Colegiului Farmaciștilor Dâmbovița, Carmen Bâte ❚ Prin această măsură așteptată de suferinzi și familiile lor, Guvernul Grindeanu are în vedere asigurarea accesului continuu al persoanelor asigurate la medicamente pentru afecțiuni în stadii evolutive de boală pentru care în prezent nu există alternativă terapeutică

VIOLETA STANCIU

 


 

Hotărârea de Guvern, recent aprobată, care modifică și completează HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum și denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate a fost primită cu multă bucurie de către farmaciștii din județul Dâmbovița, care așteptau de ceva timp luarea acestei decizii.

„Este un lucru minunat pentru pacienți”

Președintele Colegiului Farmaciștilor Dâmbovița, Carmen Bâte, a salutat încă de la sfârșitul săptămânii trecute măsura luată de actualul Guvern de introducere a încă 13 noi denumiri comune internaționale (DCI) pe listele medicamentelor compensate și gratuite de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, în sistemul public de sănătate. Noile medicamente introduse în lista celor prescrise compensat sau gratuit sunt molecule inovative destinate în principal tratamentului pacienților cu afecțiuni oncologice, hematologice, pneumologice, reumatologice, boli rare, diabet zaharat.

„Așteptam această măsură, care este binevenită pentru pacienți... Și pe parcursul anului trecut s-a promis lărgirea listei cu substanțe noi inovative pentru tratamentul acestor boli cronice și destul de grele și ne bucurăm din suflet că de la 1 martie pacienții vor avea acces la mai multe molecule, la medicamente noi cu potență terapeutică mai mare... Chiar ne bucurăm și de-abia așteptăm să vedem listele noi. Este un lucru minunat pentru pacienți. Deci este o măsură foarte, foarte bună, o aveam promisă și mereu ni se spunea că se aplică de la 1, de la 1, dar acum avem siguranța că de la 1 acesta va intra deja în funcțiune. În permanență apar în lume molecule noi, or acest lucru îl ceream și noi pentru pacienții noștri, medicii la fel... Este un lucru de lăudat. Sperăm ca aceste medicamente să se găsească, nu știu să vă spun acum, dar este un lucru extraordinar introducerea acestor molecule inovative care se folosesc deja în Uniunea Europeană. Ne bucurăm că și pacienții noștri le vor putea folosi din acest an”, ne-a declarat farmacist Carmen Bâte, președintele Colegiului Farmaciștilor Dâmbovița.

Introducerea celor 13 noi medicamente se face cu încadrarea în bugetul FNUASS aprobat pentru 2017

Măsura are scopul să asigure accesul la tratament cu medicamente noi, inovative, pentru cât mai mulți pacienți diagnosticați cu afecțiuni pentru care sunt indicate aceste medicamente. Unele dintre aceste medicamente vor fi disponibile pentru pacienți în scurt timp, iar altele imediat după alcătuirea protocoalelor terapeutice de către comisiile de specialitate abilitate. Prin această măsură, Guvernul are în vedere asigurarea accesului continuu al persoanelor asigurate la medicamente pentru afecțiuni în stadii evolutive de boală pentru care în prezent nu există alternativă terapeutică, în contextul implementării unei liste de medicamente care să răspundă acestor cerințe prin raportare la fondurile alocate cu această destinație. Introducerea celor 13 noi denumiri comune internaționale în tratamentele prescrise pacienților pe liste compensate și gratuite se face cu încadrarea în bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate aprobat pentru 2017. Măsura se va aplica de la 1 martie 2017 și a fost luată după consultarea Colegiului Farmaci știlor din România.