28.11.2022 00:15

Vernisajul și premierea câștigătorilor Bienalei Naționale de Artă „Gheorghe Petrașcu”

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, vă invită marți, 29 noiembrie 2022, ora 14.00, la festivitatea de premiere și vernisajul celei de-a XVI – a ediții a Bienalei Naționale de Artă „Gheorghe Petrașcu”. Evenimentul va avea loc la Muzeul de Istorie din Târgoviște, Calea Domnească, nr. 189. Prin numele artistului pe care îl poartă, Bienala Națională de Artă „Gheorghe Petrașcu” încearcă să reînvie ambianța și fervoarea artistică pe care a avut-o Târgoviștea în perioada interbelică și în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Având în vedere că în acest an se împlinesc 150 de ani de la nașterea marelui artist Gheorghe Petrașcu, precum și 30 de ani de la înființarea bienalei, ce-i poartă numele, în prezența fiicei sale – Mariana Petrașcu, Bienala îmbracă haină de sărbătoare. Concursul a fost deschis membrilor Uniunii Artiștilor Plastici din România și Republica Moldova, studenților (ultimul an, masterat) și absolvenților Academiilor de Artă care au participat cu cel mult două lucrări.

În competiția de anul acesta au fost acceptate 144 de lucrări de pictură și 36 lucrări de grafică, juriul întrunit în următoarea componență: președinte - dr. Doina Mândru (istoric și critic de artă), membru - conf. univ. dr. Ioana Beldiman, membru - prof. Mihai Șerbănescu (membru în Consiliul Director al UAP, Filiala București), membru -  arh. Dan Nițescu (trezorier UAR), membru - Maria Neacșu (muzeograf), secretar - Elena Șontea (muzeograf), a hotărât premierea a 11 lucrări, ale următorilor participanți: Ana Maria Rugescu, Paul Tiberiu Mănguță, Ioanna Dimosthenous, Constantin Tanislav, Eugen Ioan Măcinic, Mihaela Mihalache, Valeriu-Daniel Năstase, Dănuț Adrian Chidon-Frunză, Gheorghe Coman, Sorin Otînjac, Ion Alexandru Antonescu.

Premiile sunt acordate de către Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște și se constituie în preț de achiziție. Expoziția va fi deschisă vizitării în perioada noiembrie 2022 - februarie 2023, la Muzeul de Istorie, de marți până duminică, între orele 9:00 – 17:00.

Compartimentul Imagine, Relații Externe, Consiliul Județean Dâmbovița