16.01.2020 00:10

Vasile Lupașc, de 19 ori campion mondial

Vasile Lupașc, de 19 ori campion mondial
Galerie foto

❚ Deși a început cariera de sportiv la baschet, acesta a trecut spre karate, iar rezultatele obținute de acesta sunt cu adevărat impresionante, Lupașc reprezentând un nume important chiar și în sportul național ❚ „Poate cel mai interesant moment a fost în 2018, atunci când am câștigat la categoria mea, era anul centenar. Colegii din Moldova mi-au dat steagul lor, l-am legat de steagul României, am urcat pe podium și a cântat imnul Rusiei” ❚ „Vin destul de mulți copii la karate. Copilul român nu trebuie să stea drept, ci trebuie să se joace. Ai mei fac jocuri marțiale, iar peste câțiva ani își dau seama de ce au învățat” ❚ „Mi-a plăcut competiția, e partea cea mai frumoasă de la un concurs, momentul în care ești în sală și îți vezi adversarii”


COSMIN SAVA

 


 

Scriitor, istoric, dar și de 19 ori medaliat cu aur la Mondialele de Karate, Vasile Lupașc este o figură importantă în peisajul dâmbovițean, atât prin lucrările sale, cât și prin rezultatele obținute în plan sportiv. Deși a început cariera de sportiv la baschet, acesta a trecut spre karate, iar rezultatele obținute sunt cu adevărat impresionante, Lupașc reprezentând un nume important chiar și în sportul național, ținând cont de faptul că este de 19 ori campion mondial.

„Când jucam baschet, nu îmi păsa foarte mult să câștig”

Sportivul a transmis că în anul 2018 a avut parte de cel mai interesant moment al carierei, fiind nevoit să se confrunte cu o gafă a organizatorilor. Lupașc spune că Europeanul care va avea loc în acest an la Târgoviște, va fi ultima competiție la care va mai participa. „Încă mai concurez, trebuie să fiu în formă. Merg la sală, scriu cărți, fac karate, pentru că am vrut un sport individual. Am început cu baschet, încă mai joc de două ori pe săptămână. Mi-a plăcut competiția, e partea cea mai frumoasă de la un concurs, momentul în care ești în sală și îți vezi adversarii. Esența spirituală a sportului e să câștigi. Când jucam baschet, nu îmi păsa foarte mult să câștig, îmi plăcea să mă joc. Poate cel mai interesant moment a fost în 2018, atunci când am câștigat la categoria mea, era anul centenar. Colegii din Moldova mi-au dat steagul lor, l-am legat de steagul României, am urcat pe podium și a cântat imnul Rusiei, iar reacția mea a fost vehementă, deși regulamentul nu permitea un asemenea lucru”

„Am muncit râzând”

„Oriunde există susținere, se face performanță. Vin destul de mulți copii la karate. Copilul român nu trebuie să stea drept, ci trebuie să se joace. Ai mei fac jocuri marțiale, iar peste câțiva ani își dau seama de ce au învățat. Nu fac nicio selecție, las părinții să vină să-i înscrie. Eu am făcut performanță la fel, mergeam în parc cu colegii și râdeam cu lacrimi. N-o să mai particip la Campionate Mondiale, vom avea un European la Târgoviște, atunci e un prilej bun de a vedea cum arată la noi performanța, apoi nu voi mai concura. Eu am spus că nu te poți lăuda cu talentul, dar noi am muncit râzând tot timpul. M-am tot gândit dacă să mai concurez sau nu, am făcut un calcul simplu după primele medalii câștigate și am văzut reacția oamenilor din alte țări. Începeau să descopere România, mi-am dat seama că e bine cât pot să câștig, pentru că imaginea României se schimbă. Mi-a plăcut mereu să particip, să mă antrenez, nu m-am gândit niciodată să renunț total, dacă faci cum trebuie karate, e un sport foarte bun”