13.10.2015 00:16

Varza de Lungulețu, la preț de nimic

Varza de Lungulețu, la preț de nimic
Galerie foto

❚ Cine are noroc să ajungă cu varza în piețe o vinde cu 1,50 lei/kg, însă direct de la producător, prețul coboară drastic și se vinde cu 30-40 bani/kg, cei care câștigă cu adevărat din această a doua variantă fiind samsarii ❚ Culmea este că țăranii asta știu și asta fac, nu au cum să renunțe la singura îndeletnicire care le asigură un venit ❚ Deși au ajuns la concluzia că doar uniți într-o asociație ar avea cum să impună prețul și condițiile, de la zis la făcut e cale lungă

CORVIN DUMITRICĂ


Țăranii din comuna Lungulețu, unul dintre cele mai mari bazine legumicole din țară, se tem că anul acesta nu își vor mai recupera nici măcar investiția făcută în cultura de varză. Legumicultorii spun că vând varza cu un preț foarte mic, deși cheltuielile făcute de-a lungul anului au fost foarte mari.

Cine are noroc să ajungă cu varza în piețe o vinde cu 1,50 lei/kg, însă direct de la producător, prețul coboară drastic și se vinde cu 30-40 bani/kg, iar cei care câștigă cu adevărat din această a doua variantă sunt samsarii.

Culmea este că „scenariul” se repetă an de an, însă țăranii asta știu și asta fac, nu au cum să renunțe la singura îndeletnicire care le asigură un venit:

􀁺 „Muncim degeaba, nu câștigam mai nimic. Am cheltuit foarte mult și nu scoatem nici jumătate, fără să mai adăugăm munca noastră. A fost și un an secetos, a trebuit să irigăm și așa a fost un cost suplimentar”.

􀁺 „Nu se merită. Da așa ne-am obișnuit, să cultivăm pe fiecare an. Este o comună cu tradiție în cultivarea de varză, dar cred că foarte mulți o să renunțe pentru că sunt cheltuieli foarte mari, iar prețul la angro e foarte mic”.

􀁺 „Stăm zile întregi aici, cu tone de varză, în speranța că vine cineva să o cumpere. De cumpărat o cumpără, dar la un preț foarte mic. Suntem nevoiți să o dăm așa, cum vor ei. Este foarte greu. Am cheltuit foarte mult și nu ne alegem cu nimic. Câștigă alții pe munca noastră”.

􀁺 „Varză avem și e de calitate foarte bună. Păcat că nu e plătită. O vindem aici cu 30-40 bani/kg, iar în piață am văzut că ajunge cu 1,4-1,5/kg. ªi atunci cine câștiga? Noi? În niciun caz”.

Acestea sunt concluziile amare ale fermierilor dâmbovițeni, învățați cu munca și neștiind încotro s-o ia pentru câștiguri mai mari. După ani întregi de chin, ei au ajuns la concluzia că doar înființarea unor asociații i-ar ajuta, însă e ușor de zis din gură, de la teorie la practică e cale lungă. Doar în asociații s-ar putea stabili un preț de plecare pentru marfă, iar ei ar fi câștigați.

Dacă lucrurile nu se vor schimba, și cel mai probabil nu se vor schimba, legumicultorii spun că foarte mulți vor renunța la cultura de varză și se vor orienta spre altele ceva mai profitabile.