27.02.2018 00:20

Vârstnicii dâmbovițeni, nelămuriți de Legea pensiilor

Vârstnicii dâmbovițeni, nelămuriți de Legea pensiilor
Galerie foto

❚ „Explicațiile nu au reușit să convingă că noua lege va corecta inechitățile”, spune Gheorghe Popa, președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice Dâmbovița ❚ Propunerile au fost înaintate ieri Consiliul Național al Vârstnicilor, spre a fi discutate cu Ministerul Muncii

VIRGIL VOINESCU


Situația pensiilor, așa cum este prezentată în spațiul public, este nelămuritoare pentru vârstnicii dâmbovițeni. Potrivit președintelui Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice (CJPV) Dâmbovița, Gheorghe Popa, până la acest moment tot ce s-a întreprins pentru a lămuri subiectul nu a făcut decât să producă neîncredere în rândul acestei categorii de vârstă. „Explicațiile ce s-au dat până acum nu au reușit să-i convingă pe vârstnici că noul document la care lucrează Ministerul Muncii va fi unul care va corecta inechitățile. În ce ne privește, am așteptat să avem consultări așa cum s-a promis de către ministrul Muncii (Olguța Vasilescu n. r.), am așteptat de asemenea să regăsim în textul de proiect de lege propunerile pe care noi le-am făcut. Acest lucru încă nu s-a realizat. Nu s-a clarificat nici cu pensionarii care sunt asistați social, nu s-a clarificat nici ce presupune termenul de pensionar numai pe bază de contribuție și nu s-a clarificat problema indexării pensiilor”, ne-a declarat Gheorghe Popa. Acesta a spus că vârstnicii din județ au stabilit să readucă în atenția guvernanților, prin Consiliul Național al Vârstnicilor (CNV), problematica pentru care există interes de a fi rezolvată și a precizat că propunerile vor fi înaintate Consiliului luni, 26 februarie a.c.. Propuneri pentru Legea pensiilor „Federațiile naționale reprezentative ale organizațiilor dâmbovițene de pensionari solicită Ministerului Muncii să includă în Legea pensiilor din sistemul public, în curs de elaborare, menținerea principiilor privind organizarea și funcționarea sistemului public statuate în Legea 263/2010 și, de asemenea, să fie definită clar noțiunea de pensionar”, ne-a mai declarat președintele CJPV Dâmbovița.

El a spus că pensionarii dâmbovițeni solicită ca urmașii pensionarilor să aibă dreptul la o parte din pensiile acestora, dar nu pot fi consisderați pensionari și nu trebuie incluși în categoria pensionarilor; salariații care își întrerup activitatea din motive medicale să fie preluați și plătiți de Ministerul Sănătății din bugetul său, iar persoanele care au vârsta prevăzută pentru pensionare, dar au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani, să fie încadrați în categoria beneficiarilor de ajutor social și nu în cea de pensionari. „Un punct important pe care îl dorim realizat este ca valoarea punctului de pensie să reprezinte 45% din salariul mediu brut folosit la fundamentarea bugetului de asigurări sociale, raportul dintre pensia din sistemul public de pensii, cea mai mică și cea mai mare, să fie de 1 la 12, soțul supraviețuitor să aibă dreptul necondiționat la 25% din pensia soțului decedat”, a mai spus Gheorghe Popa, care a precizat că toate acestea sunt necesare pentru a veni în sprijinul acestei categorii de vârstă, cu atât mai mult acum, cînd costul vieții a crescut exagerat de mult și nu se întrevede prea curând o îmbunătățire.