07.09.2022 00:19

Uzina Automecanica Moreni, pe un butoi cu pulbere!

Uzina Automecanica Moreni, pe un butoi cu pulbere!
Galerie foto

*„Păi comenzi nu, ce se face din extern, și mă refer la achiziițiile care se iau din afară, nu au nimic în spate care să compenseze industria românească și noi mai vrem să mai facem și economie de energie?”, se întreabă retoric liderul de sindicat Constantin Bucuroiu

 

Tensiune maximă la Uzina Automecanica Moreni din cauza îndemnului venit din partea Ministerului Economiei ca societățile din industria de apărare să treacă la reducerea consumului de gaze și energie! Liderul de sindicat, Constantin Bucuroiu este revoltat de faptul că, în acest caz, cu un portofoliu de comenzi de doar 30%, Uzina Automecania Moreni va trebui să-și închidă porțile și să trimită oamenii acasă. În condițiile în care comenzile se lasă așteptate, iar achizițiile din extern nu vin cu nicio compensație pentru industria de profil, economia care se cere a fi făcută la gaze și energie nu înseamnă altceva decât bomboana de pe coliva industriei de apărare, cel puțin așa lasă să se înțeleagă liderul de sindicat Constantin Bucuroiu.

„Urmează o perioadă grea mai ales că am văzut un avertisment al Ministerului Economiei către societăți să facă reducere de energie. Păi ce reducere să facem noi, mai ales că avem comenzi puține, dacă mai reducem și din astea, pentru că avem 30% acoperire... înseamnă că trimitem oamenii fără salarii acasă? Păi comenzi nu, ce se face din extern și mă refer la achizițiile care se iau din afară nu au nimic în spate care să compenseze industria românească și noi mai vrem să mai facem și economie de energie? Lucrurile acestea nu poate să mulțumească industria noastră, pentru că pe asta o pricep eu. Am primit de la București o adresă de la Ministerul Economiei ca industria de apărare să facă tot posibilul pentru a economisi energie și gaze. Bineînțeles că toți salariați sunt revoltați pentru că noi avem comenzi puține, 30%, noi și așa nu ardem gazul de pomană, ardem ca să facem ce comenzi mai avem. Păi dacă și din asta mai reducem înseamnă că ne ducem de tot și nu ne rămâne decât să dăm oameni afară, iar eu nu vreau să aud de așa ceva. Am adunat oamenii din Automecanica să le aduc la cunoștință poziția sindicatului față de ceea ce se cere în adresa ministerului. Noi vrem să se găsească soluții și din contră în această perioadă grea pentru țară industria de apărare să duduie așa cum este la polonezi care s-au dus la 82. 000 de lucrători, de la 21.000 cât rămăseseră. Noi după ce că mai suntem 11.500 de lucrători, din 220.000 câți am fost, nu ne rămâne decât să-i trimitem și pe aceștia acasă, pentru că și așa cu salariile astea proaste... se pleacă pe capete”, a semnalat liderul de sindicat de la Uzina Automecanica Moreni, Constantin Bucuroiu, președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică (ASIAA).

 

 

Violeta Stanciu