28.04.2015 00:20

Urgențe la... Urgențe

Urgențe la... Urgențe
Galerie foto

❚ În ultima Comisie de Dialog privind problemele vârsnicilor, suprefectul Antonel Jîjîie s-a declarat nemulțumit de faptul că oamenii se plâng de timpul prea mare de așteptare la Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Județean ❚ „Nu este normal ca un om cu o problemă medicală urgentă să aștepte 6-8 ore (...), indiferent de motivele care ar exista!”, a transmis subprefectul ❚ Din păcate, pentru rezolvarea acestei probleme nu poate interveni nici CJAS Dâmbovița, atâta timp cât Serviciul Urgențe este finanțat de Ministerul Sănătății ❚ Recent chiar medicii din Spitalul Județean au declarat că UPU lucrează la foc continuu cu doar 7 doctori din necesarul de 46 și 60 de asistenți din necesarul de 120

VIRGIL VOINESCU

 


Unitatea Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște este în suferință la capitolul operativitatea prestării serviciului medical. Remarca au făcut-o pensionarii dâmbovițeni la recenta Comisie de Dialog pe problemele vârstnicilor și a fost subliniată și de subprefectul Antonel Jîjîie. Domnia sa a citat o sesizare venită de la un cetățean care s-a plâns Instituției Prefectului că persoanele care ajung la Urgențe sunt nevoite uneori să aștepte o consultație timp de 6 până la 8 ore.

„Indiferent de motive, va trebui rezolvată chestiunea aceasta”

„Este anormal și trebuie făcut ceva. Nu un pensionar mi-a vorbit, ci un cetățean. Nu este normal ca un om cu o problemă medicală urgentă să stea 6-8 ore, dat fiind numărul mare de oameni aflați acolo în fiecare zi, 200-300 de prezentări”, a subliniat subprefectul.

Jr. Antonel Jîjîie a transmis că trebuie găsită o altă modalitate de a-i dirija pe cei cu probleme medicale către serviciile de specialitate din cadrul spitalului și „nu să stea acolo 6 ore, aceasta indiferent de motivele care ar exista: că nu sunt medici de urgență, că personalul este foarte aglomerat, enervat, că sunt fel de fel de oameni care stau ziua și noaptea acolo. Va trebui rezolvată și chestiunea aceasta. Un pensionar nu poate să aștepte 6-8 ore pentru a ajunge la o secție de specialitate după care începe altă tevatură”, a subliniat subprefectul Antonel Jîjîie.

CJAS, fără posibilitate de intervenție

Directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Dâmbovița, dr. Alexandra Stan, a confirmat că-i este cunoscută problema de la UPU, dar și la cabinetele din Ambulatoriu, însă Casa nu are nicio posibilitate de a interveni.

„Am auzit despre astfel de situații, le știu foarte bine. Din păcate Casa de Asigurări de Sănătate pe acest serviciu de urgență nu are nicio posibilitate de a interveni. Noi finanțăm numai acele servicii în cadrul contractului încheiat cu Spitalul Județean. Acest segment care este cuprins în Spitalul Județean de Urgență este finanțat de Ministerul Sănătății”, a explicat directorul CJAS Dâmbovița.

Toți cei prezenți au concluzionat că problema operativității prestării serviciului medical este una de organizare la care „trebuie să intervină și Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița și conducerea spitalului”. Din păcate, situația nu pare să aibă o rezolvare prea… urgentă. Recent, chiar medicii din Spitalul Județean au declarat că secția lucrează la foc continuu cu doar 7 medici din necesarul de 46 și 60 de asistenți din necesarul de 120. Asta în condițiile în care, personalul insuficient trebuie să facă față unei medii de 250 de persoane la 24 de ore.