17.01.2014 08:19

Universități românești adaptate tendințelor globale

Universități românești adaptate tendințelor globale
Galerie foto

dr. DAN LUCA


 

La sfârșitul anului trecut, mai multe universități din România au decis să își unească eforturile pentru a realiza o clasificare efectivă, la nivel național, a instituțiilor de învățământ superior. Să vedem însă și care este contextul internațional.

 

Clasamentele tradiționale pentru evaluarea performanțelor universităților se concentrau până recent cu precădere pe excelența în cercetare. Unul dintre cele mai cunoscute clasamente internaționale, axat mult mai mult pe cercetare decât pe metodele de predare, este Clasamentul Shanghai, un reper pentru instituțiile de învățământ superior din diferite colțuri ale lumii.

 

Astfel, și conform ultimelor studii, continentul american ocupă primele poziții, primele trei locuri fiind ocupate de Harvard, Stanford și Berkeley. Massachusetts Institute of Technology (MIT) este pe locul patru, iar Universitatea Cambridge aduce Marea Britanie pe locul cinci. România rămâne în continuare fără nominalizați în acest top.

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Pentru a îmbunătăți nivelul instituțiilor de învățâmânt superior, Comisia Europeană a lansat un nou clasament „multidimensional” care să cuprindă 150 de universitați din lume și analizează instituțiile de învățământ în funcție de reputația pentru cercetare, dar și pentru calitatea predării și învățării, orientarea internațională, succesul transferului de cunoștințe (de exemplu, parteneriate cu întreprinderile) sau contribuția la dezvoltarea regională.

 

5 Universități membre ale „Consorțiului Universitaria” (Universitatea din București, Universitatatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, Universitatea de Vest din Timișoara, Academia de Studii Economice din Bucure ști și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași) anunțau de asemenea că au hotărât să pună în practică ideea realizării unor mobilități de tip „Erasmus intern” între instituțiile de învățământ superior.

 

Astfel, „un student de la Iași ar putea studia un semestru la o universitate parteneră din România, urmând ca notele obținute să-i fie recunoscute în totalitate”. Mobilitatea internă în învățământul superior românesc funcționează de acum câțiva ani, însă sistemul are nevoie de îmbunătățiri. Cele mai multe dintre problemele pe care studenții le întâmpină sunt diferențele între curricule, după perioada în care lipsesc de la facultate trebuie să recupereze cursurile pierdute, deoarece programele analitice nu corespund, deși este vorba despre aceleași specializări.

 

Este neapărat necesară elaborarea unui program care să asigure studenților mobilitate totală, fără a implica alte eforturi din partea lor decât cele pe care le impune studiul. Dacă la nivel intern apar astfel de diferențe la programa facultăților cu aceeași specializare, nu este de mirare că sunt cooptați în programe de mobilitate externă mai puțin de 1% dintre studenții de la taxă sau buget sau că apar probleme la echivalarea studiilor atunci când se dorește continuarea pregătirii cu un master sau doctorat în străinătate.

 

La acest capitol este bine de amintit că activitatea instituțiilor românești de învățământ superior este apreciată în exterior. Universitatea Valahia din Târgoviște se bucură, se pare, de un succes răsunător peste hotare, nominalizată fiind în 2013 de Comitetul Socrates al Oxford Summit of Leaders, drept „Cea mai bună Universitate regională”.

 

Dan Luca este doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, fondator în 2003 al Clubului „România-UE” Bruxelles. Are 42 de ani și își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxelles-ul european și dilemele comunicării. Este profesor la universități din Bruxelles, Gorizia (Italia), București și Cluj. În 2008, inspirat și sprijinit de social-democrații germani, socialiștii francezi și laburiștii britanici, a înființat la Bruxelles prima filială din afara teritoriului României a unui partid politic român – PSD Bruxelles.