28.09.2016 00:17

Unitatea românilor sub sceptrul lui Mihai Viteazul

Unitatea românilor sub sceptrul lui Mihai Viteazul
Galerie foto

GEORGE COANDĂ


La Centrul de Cultură „Ing. Mihail Lupescu” din Fieni, luni, 26 septembrie a.c., sub genericul de un frumos patriotism „Sărbătoarea Întregirii în Spirit a lui Mihai Viteazul”, a avut loc simpozionul „Unitatea românilor – trecut și viitor”, inițiat și organizat de Fundația Română de Dezvoltare Montană „Carpatica” și Clusterul ZEN, în parteneriat media cu cotidianul „Jurnal de Dâmbovița.

Se poate spune că prin modul în care a fost „pus în operă” a avut un caracter inedit, ca, de altminteri, și moderația persuasivă a doamnei Luiza Volf, managerul ZEN. Manifestarea aceasta a avut câteva momente de emoție – chiar dacă pe unii falși pudibonzi îi deranjează cuvântul – naționalistă, puternic patriotă. Primul moment a fost cel al minirecitalului de cântări naționale susținut de tânăra profesoară și interpretă, de pe meleaguri buzoiene, Elena Cristiana Rusti. Al doilea moment l-a constituit, stârnind un viu interes, comunicările purtând semnătura unor binecunoscuți specialiști în diferite domenii, pasionați, mai ales, de relevarea „adevărului istoric” și care a fost prefațat de recomandarea volumului de studii „Întregitor de țară și martir al neamului românesc – Mihai Viteazul”, editat de Arhiepiscopia Târgoviștei cu binecuvântarea ÎPS dr. Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit, recenzat de prof. Gheorghe Ignătoriu. Apoi, ambasadorul Florea Dumitrescu, fost ministru al Finanțelor și guvernator al Bănci Naționale, aflat la o vârstă venerabilă, dar cu o strălucită expertiză, a prezentat „proiectul de țară” pe care, împreună cu alți experți din mediile economico- financiar și academic, l-a realizat la cererea președintelui Klaus Iohannis, și care cuprinde o serie de linii directoare capabile să scoată țara din dezastrul în care a fost adusă de guvernările care au executat în genunchi cerințele ucigașe ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale.

Prof.dr. George Coandă a reliefat, având drept argument documentat de epocă, conștiință de neam care l-a animat pe Mihai Viteazul în opera sa unificatoare de țară. Conf.dr. Gheorghe Iscru, un reputat istoric, a conturat caracterul reîntemeietor al Daciei, operă deliberat asumată de Mihai Viteazul, condamnând, totodată, tendințele actuale, vizând programele de învățământ din preuniversitar, de obturare a cunoașterii reale a istoriei poporului român. Conf.dr.arh. Gheorghe Ionașcu (Universitatea „Spiru Haret”), cu sinceră revoltă, a făcut o radiografie a stărilor de lucruri dramatice din teritoriile românești înstrăinate, Basarabia și Bucovina de Nord. În finalul comunicărilor, ing.prof. Ioan Olaru, președintele inițiator al Fundației „Carpatica”, a făcut o ardentă pledoarie vizând păstrarea în unitate a teritoriului strămoșesc, deconspirând și o dorință și anume ca orașul Fieni să devină, prin intermediul Fundației, un centru de retrezire a sentimentului de iubire de patrie și de cunoaștere a extraordinarului trecut istoric al poporului român. Al treilea moment a fost spectacolul Grupului „Alegria” al elevilor Școlii Gimnaziale din Runcu, condus de un inimos animator de viață culturală, prof. Octavian Pleșa. Și dacă ar fi să creionăm o concluzie, ar fi aceea că manifestarea științifică și artistică de la Fieni a proiectat în conștiința participanților un sufletesc „proiect de țară”: reînvierea cultului pentru valorile istoriei naționale.