21.05.2015 00:21

Unitatea Primiri Urgențe, în analiza prefectului

Unitatea Primiri Urgențe, în analiza prefectului
Galerie foto

❚ La reuniunea de ieri, prezidată de prefectul județului, Ioan Marinescu, a fost dezbătut un subiect de mare actualitate: modul în care se asigură urgențele în cadrul Spitalului Județean Târgoviște, cu accent pe categoria vârstnicilor ❚ Dr. Angela Irimia, consilier în cadrul Direcției de Sănătate Publică Dâmbovița, a făcut un rezumat al situației existente la UPU, care nemulțumește din ce în ce mai mulți dâmbovițeni, concluzionând că se vor face demersuri către Minister pentru angajarea de personal suplimentar ❚ Prefectul județului, Ioan Marinescu, a cerut DSP Dâmbovița să efectueze un control consultativ la Unitatea Primiri Urgențe și să se rezolve problema ❚ În ultimul timp dinspre această secție au apărut reclamații repetate

VIRGIL VOINESCU

 


 

Membrii Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru problemele persoanelor vârstnice au discutat ieri, în prezența și sub coordonarea prefectului județului - Ioan Marinescu și a vicepreședintelui Consiliului Județean Dâmbovița – Adrian Dumitru, pe marginea a două informări ce privesc persoanele vârstnice, izolate, singure, care au un risc crescut de a deveni victime ale infractorilor.

UPU, eterna problemă

Un subiect de mare actualitate ridicat în cadrul întâlnirii a fost cel referitor la modul în care se asigură serviciul urgență, în cadrul Spitalului Județean Târgoviște, cu accent pe categoria vârstnicilor. În acest sens, consilierul Direcției de Sănătate Publică Dâmbovița, dr. Angela Irimia, a precizat că au fost evaluate deficiențele legate de activitatea de la UPU Târgoviște, în sensul introducerii unor măsuri remediale.

„Am identificat niște cauze. În principal lipsa de personal, apoi afluxul foarte mare al prezentărilor care de multe ori nu reprezintă urgențe, ci consultări obișnuite care s-ar putea rezolva la celelalte nivele ale asistenței medicale, respectiv asistența medicală primară sau ambulator. Trebuie ținut cont și de nivelul comportamental al pacienților care s-au obișnuit cu ideea că vin la UPU ocolind medicul de familie sau celelalte paliere ale asistenței medicale, pentru că ei știu că aici sunt asigurate investigații paraclinice, li se poate asigura un set minim de analize și asta face ca supraaglomerarea unității să fie o problemă mare”, a explicat dr. Angela Irimia.

DSP Dâmbovița poate face demersuri la Ministerul Sănătății pentru a obține o finanțare corespunzătoare care să poată susține încadrarea de personal suplimentar de care este nevoie și care să ajungă măcar la un nivel apropiat de normativul de personal. În cadrul discuțiilor, pensionarii au ridicat probleme concrete și conexe, prezentând cazuri în care bolnavii trec prin situații neplăcute.

Un nou avertisment pentru șefii „chiulangii”

Prefectul județului, Ioan Marinescu, a cerut DSP Dâmbovița să efectueze un control consultativ care să rezolve problemele, manifestându- și totodată nemulțumirea că dr. Sorin Stoica, directorul DSP Dâmbovița, a absentat de la reuniune. Astfel, a transmis directorilor de deconcentrate că pentru astfel de situații „ne certăm”, cerând totodată colegilor din Prefectură să atenționeze toți șefii. „Numai în situații excepționale nu participă la ședință”, a precizat prefectul, exemplificând cu cazul comisarului șef Danil Zepiși, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Dâmbovița, care nu a participat la reuniune din motive de sănătate.