20.07.2016 00:19

Unda de șoc otomană

Unda de șoc otomană
Galerie foto

GEORGE COANDĂ


Am stat câteva zile în cumpănă dacă ar fi nimerit sau nu a-mi da cu părerea despre acea lovitură de stat înecată în Bosfor din Turcia. Mi-am tot zis că n-are nicio legătură cu România până când, urmărind cu atenție ecourile din mass media și de la Bruxelles și Washington, mi-am dat seama că acel eveniment sângeros militar și politic de la Istanbul și Ankara a produs o neliniștitoare undă de șoc care ne poate atinge.

Și, care, deja, într-un fel ne-a atins. Pornită ca o încercare de doborâre de la putere a președintelui în exercițiul funcțiunii al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, de către armată, care, prin Constituție, așa cum a gândit-o fondatorul statului turc modern de după Primul Război Mondial, Kemal Mustafa – Atatürk, este garant al acestui stat, laic și democratic, lovitura la sultan a eșuat. Neașteptat chiar pentru unii analiști avizați politic și militar. Și asta din cauza unei trădări din lăuntrul acestei celei de a doua armate, și numericește și ca forță, din NATO. Ar fi fost îndreptățită această lovitură de stat împotriva sultanului Erdogan – ața cum este văzut stăpânul de la Ankara – dacă ar fi reușit? Se pare că da, atâta vreme cât Erdogan îndreaptă, fără dubiu, Turcia spre o dictatură personală și spre reislamizarea oficială a statului. Ceea ce, dacă se va produce, va anula întreaga moștenire kemalistă și va arunca acest mare stat anatoliano-oriental în haos. Acea parte a armatei care a încercat lovitura a perceput pericolul și a acționat la disperare.

Dar nu-mi propun o despicare a firului în patru, privind situația politică internă complexă a Turciei care a stârnit frisoane geopolitice în UE și NATO și satisfacție la Kremlin. Aminteam de unda de șoc declanșată de evenimentele de la Istanbul și Ankara și care este posibil să pună România într-o situație geopolitică dificilă, de ce nu periculoasă. Și nu fac trimitere atât la relațiile economice masive și profitabile, și pentru Turcia și pentru România în acest moment, dar care ar putea resimți o recesiune nedorită, cât mai ales la situația nefericită militar geostrategică în care ne vom afla dacă Ankara nu va mai fi capabilă să fie principalul pilon de rezistență la flancul de sud-est al NATO și UE, lăsând Marea Neagră la discreția puseurilor imperialist țariste ale Kremlinului care și-o dorește un „lac rusesc”. România, indiferent câte trupe americane și brigăzi internaționale NATO ar avea pe teritoriul său, ar rămâne unica structură de rezistență în fața acestor puseuri, Bulgaria, din păcate, jucând la două capete, neascunzându-și simpatia panslavă față de Moscova. Or România, datorită unor politici profund trădătoare ale guvernanților săi, militar este 0 (zero). Și am aflat cu stupoare că NATO nu ne-a cerut, pentru a intra în structurile sale, să fim stupid de obedienți, ceea ce, de vreme ce suntem, este o dovadă certă de trădare de țară.

Trupele de uscat, ca dotare și forță de contrareacție la un atac din afară, sunt la nivel de 0 (zero). La același nivel se află marina militară și forța aeriană. Iar industria de armament a fost pusă pe butuci – și aici trădarea guvernanților a fost și este criminală – o industrie cândva recunoscută, pentru performanța sa, în întreaga lume. A trebuit să vină această „defecțiune turcă” nenorocită care ne-a lăsat singuri în calea „Siberiilor de gheață” și, din punct de vedere militar – ierte-mi-se sintagma vulgară – ne-a prins cu fundul gol ca să primim nimicitor șuturile Krasnaia Armia. Vor învăța ceva din această lecție și undă de șoc turcă, și Parlamentul, și Palatele Cotroceni și Victoria? Sau trădarea își va face de cap ducând la pierzanie România? Sper ca poporul român să sancționeze această trădare și să se salveze. Deși este greu de spus cum ar putea-o face, dacă nici NATO, nici UE nu pot. Doar paliative ne oferă. Mi-e teamă să nu ne rămână ca unică soluție încă o... mămăligă care să explodeze la comandă în piețele publice, pentru ca apoi să se înfrupte din ea cei care se pricep să pună la cale „revoluții” și „alte căderi de guverne” democratice.