23.05.2023 00:13

Un singur focar activ de pestă porcină africană

Un singur focar activ de pestă porcină africană
Galerie foto

*Directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dâmbovița, Sandu Tolea, a transmis că sunt mai multe focare de pestă în exploatațiile de porci mistreți care sunt foarte greu de stins

 

În județul Dâmbovița este în prezent un singur focar de pestă porcină africană care afectează comuna Râul Alb. De asemenea, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dâmbovița, Sandu Tolea, a transmis că sunt mai multe focare de pestă în exploatațiile de porci mistreți care sunt foarte greu de stins. 

Acum, specialiștii din cadrul DSVSA Dâmbovița acționează pentru stingerea focarului din localitatea Râul Alb. Timp de câteva săptămâni, în județul Dâmbovița nu era niciun focar de pestă porcină la animalele domestice. Sandu Tolea a mai transmis că toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

„În acest moment, mai avem focare active de pestă porcină la mistreți, iar în gospodării mai avem la Râul Alb, în apropiere de comuna Bărbulețu. Ne-a fost semnalat în urmă cu câteva zile. Timp de trei săptămâni nu am avut niciun focar de pestă la gospodării, nu vorbim despre cele din exploatațiile de mistreți, unde știți bine că acolo sunt focare în permanență. Cel din Râul Alb este în proces de stingere,  urmează să încheiem operațiunea în zilele următoare. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, a declarat Sandu Tolea, directorul DSVSA Dâmbovița.

 

 

Ștefan Khalil