11.11.2021 00:17

Un simpozion național târgoviștean și valorificarea moștenirii celebrei „Școli de la Târgoviște”

Sâmbătă, 6 noiembrie a.c., la sediul editurii târgoviștene Bibliotheca, a avut loc, online, din cauza rigorilor preventive impuse de pandemia de COVID-19, ediția a VIII-a a simpozionului național „Școala de la Târgoviște. Receptarea operei”, organizator fiind Societatea Scriitorilor Târgovișteni (SST), cu sprijinul Consiliului Județean Dâmbovița, Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu”, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”, Uniunea Scriitorilor din România și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.

De astă dată, în spiritul tezei acad. Mihai Cimpoi și a scriitorului și istoricului literar George Toma Veseliu, conform căreia Societatea Scriitorilor Târgovișteni este continuatoarea „Școlii literare și artistice de la Târgoviște”, după ce 7 ediții au fost valorificați critic corifeii acestei școli, acum, deci, primii dintre continuatori intrați în arena opiniilor critice, au fost scriitorii Mihai Stan, Tudor Cristea, George Coandă și istoricul și criticul literar Victor Petrescu.

Cei patru intrați în vizorul critic au fost portretizați pertinent de remarcabili literatori, colegi în SST, ceea ce nu i-a împiedicat să fie, în critica adusă, obiectivi și, iată, îi numim pe acad. Mihai Cimpoi, care a avut de la Chișinău privilegiul, pe lângă comunicare, să aibă cuvântul în deschiderea și în închiderea/concluzia simpozionului, prof.univ.dr. Gheorghe Petre Bârlea, Corin Bianu, Margareta Bîneață, Titi Damian, Ana Dobre, Aurelian Silvestru, Mădălina Simionescu Cojocaru, Elena Stan-Bădulescu, Emil Stănescu, George Toma Veseliu.

Aceștia au fost comunicatorii în direct, alții putând fi regăsiți în paginile masivului proceedings „Școala prozatorilor târgovișteni. Tradiție și continuitate” – un proiect finanțat din Consiliul Județean Dâmbovița prin Centrul Județean de Cultură – cum sunt Aurel Maria Baros, Agnes Terezia Erich, Marin Iancu, Daniela Olguța Iordache, Florentin Popescu. Cei patru luați în vizor, la rândul lor, au susținut comunicări, excluzându-se pe sine din discuție, și referindu-se la ceilalți.

Atitudine, nu numai de modestie, cât, mai ales, de bun simț. Important, ca o concluzie a lucrărilor simpozionului, a fost/este că, la ora actuală, și, s-a subliniat accentuat în dezbatere, se manifestă o relevantă continuitate a celebrei școli de la Târgoviște, Societatea Scriitorilor Târgoivșteni fiind „forța motrice” a acestei continuități care face din fosta mare Cetate de Scaun voievodală un puternic centru cultural-literar românesc. Lucrările simpozionului au fost moderate cu tact, empatic, de scriitorul Mihai Stan, președintele Societății Scriitorilor Târgovișteni și redactor-șef al revistei „Litere”.

 

 

 

G.C.