03.06.2020 00:10

Un președinte de club și soția au prejudiciat bugetul public

Un președinte de club și soția au prejudiciat bugetul public
Galerie foto

❚ Vasile Coța manageriază ACS Volei Municipal Zalău, iar consoarta, Daniela, este acționar în cadrul clubului care ocupa locul 4 în prima ligă masculină, cu șanse chiar la medalii ❚ „În perioada 2017 – 2020, în mod repetat și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, ar fi obținut pe nedrept peste 1.200.000 de lei din bugetul local al Municipiului Zalău cu titlu de finanțări nerambursabile, prin prezentarea de documente false sau inexacte”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj ❚ Voleiul românesc s-a confruntat în ultimii ani și cu alte probleme de imagine. În presa centrală și locală au apărut informații care plasează mai multe cluburi în sfere de interese dubioase ❚ S-a scris despre meciuri suspecte la pariuri, despre agenții de impresariat cu filiere și interese necurate, dar și despre alte posibile infracțiuni, inclusiv ca cele descoperite la Zalău

 

COSTIN MIHAI

 


 

Voleiului românesc este zguduit de un scandal uriaș, după ce președintele unui club important și soția-acționar au fost arestați preventiv, pentru săvârșirea infracțiunilor de obținere ilegală de fonduri în formă continuată (26 de acte materiale). Vasile Coța este președintele ACS Volei Municipal Zalău, iar soția, Daniela, acționar în cadrul clubului care ocupa locul 4 în prima ligă masculină, cu șanse chiar la medalii. Daniela Coța a ocupat funcții importante, precum viceprimar al municipiului Zalău sau consilier de stat pe probleme de tineret și sport în Guvernul condus de Viorica Dăncilă.

Daniela Coța a fost secretar de stat pe probleme de tineret și sport

„În sarcina celor doi s-a reținut că, în calitate de reprezentanți de fapt și de drept ai Clubului Volei Municipal Zalău, în perioada 2017 – 2020, în mod repetat și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, ar fi obținut pe nedrept peste 1.200.000 de lei din bugetul local al Municipiului Zalău cu titlu de finanțări nerambursabile, prin prezentarea de documente false sau inexacte. De asemenea, prin întocmirea a 226 de înscrisuri care atestau în mod nereal remiterea unor sume de bani către jucători sau antrenori, în aceeași perioadă de timp, inculpații și-ar fi însușit din conturile clubului peste 1.900.000 de lei. …Procurorii au dispus reținerea celor doi inculpați pentru 24 de ore și s-a propus judecătorului de drepturi și libertăți măsura arestării preventive. Dispunerea reținerii și formularea propunerii de arestare preventivă s-a justificat atât prin gravitatea infracțiunilor, cât și prin împrejurarea că, după ridicarea primelor înscrisuri de la Clubul Volei Municipal Zalău, inculpații au încercat să zădărnicească aflarea adevărului prin întocmirea unor înscrisuri și depunerea unor declarații rectificative 112 la ANAF, prin care au încercat să creeze aparența unei alte stări de fapt decât cea reală”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.

Multe cluburi de volei, plasate în sfere de interese dubioase

Voleiul românesc s-a confruntat în ultimii ani și cu alte probleme de imagine. În presa centrală și locală au apărut informații care plasează mai multe cluburi în sfere de interese dubioase. S-a scris despre meciuri suspecte la pariuri, despre agenții de impresariat cu filiere și interese necurate, dar și despre alte posibile infracțiuni, inclusiv ca cele descoperite la Zalău. E suficient un search pe google, pentru a parcurge materiale de presă cu dezvăluiri șocante despre activitatea multor cluburi de volei din România.