14.08.2018 00:16

Un polițist la 7 posturi

Un polițist la 7 posturi
Galerie foto

*Polițiștii secțiilor de poliție rurală au în arondare în medie 7 posturi de poliție, pentru menținerea ordinii și liniștii publice în weekend și în sărbătorile legale

*Cu toate că deficitul de personal la nivelul I.P.J Dâmbovița este de 12,40 %, în orașe se asigură permanența în schimburi

 

A.V.


Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița, structură integrantă a Poliției Române, a transmis recent un comunicat de presă din care reiese o situație îngrijorătoare pentru județul Dâmbovița.

Practic, deficitul de personal își lasă amprenta asupra resurselor instituției pentru desfășurarea activității în mediul rural, unde polițiștii dâmbovițeni au în grijă câte 7 posturi de poliție.

Astfel, conform comunicatului de presă remis redacției noastre de IPJ Dâmbovița, „potrivit programului Poliției Române, polițiștii de la serviciile operative și neoperative își desfășoară activitatea de luni până vineri, în intervalul orar 08:00-16:00, cu excepția lucrătorilor din structurile de poliție rutieră și de ordine publică urbană, unde permanența este asigurată în schimburi, inclusiv pe perioada weekendului și a sărbătorilor legale. Având în vedere că în prezent deficitul de personal la nivelul I.P.J Dâmbovița este de 12,40 %, polițiștii de la posturile de poliție sunt la datorie zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00-16.00. În mediul rural, în weekend și în perioada sărbătorilor legale, dar și în cursul săptămânii, după ora 16.00,  menținerea ordinii și liniștii publice este asigurată de polițiștii secțiilor de poliție rurală care au în arondare în medie 7 posturi de poliție. În cazul unei situații de urgență, cetățenii pot apela numărul unic pentru apeluri de urgență 112, iar echipa operativă se va deplasa de îndată la fața locului. În ceea ce privește timpul de reacție la apelurile 112, în cea mai mare parte, polițiștii intervin în mai puțin de 10 minute de la momentul sesizării. Potrivit prevederilor Legii 360/2002  privind Statutul polițistului, polițistul este obligat să se prezinte la programul de lucru stabilit, precum și în afara acestuia în situații temeinic justificate pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu. Pentru situațiile neprevăzute care impun desfășurarea de activități peste programul normal de lucru șeful unității/șeful nemijlocit dispune, în scris, cu justificarea temeinică a hotărârii sale privind efectuarea orelor suplimentare. Scopul acțiunilor derulate de polițiști constă în diminuarea și controlul fenomenului infracțional, protejarea intereselor cetățenilor și sporirea încrederii acestora în instituția Poliției”.