17.04.2015 00:20

Un nou program național de vaccinare a bebelușilor

Un nou program național de vaccinare a bebelușilor
Galerie foto

❚ Pentaximul, care avea în structură doar cinci doze și care în ultimul timp a ținut-o din criză în criză, va fi înlocuit cu un vaccin mult mai performant, numit Hexacima, care are în compoziție șase doze, cu rol determinant în creșterea gradului de imunizare a nou născuților ❚ Din această lună s-a schimbat și schema de vaccinare pentru primele 12 luni de viață ❚ Totodată, dr. Ileana Dumitrescu, președintele Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița, atrage atenția părinților reticenți că refuzul vaccinării le poate expune copiii unor boli grave

VIOLETA STANCIU

 


 

Din această lună intră în vigoare noul Program Național de Vaccinare a bebelușilor! Pentaxim-ul (care avea în structură doar cinci doze) va fi înlocuit cu un vaccin mult mai performant, numit Hexacima, care are în compoziție șase doze, cu rol determinant în creșterea gradului de imunizare a nou născuților. Și cum vaccinarea în județul Dâmbovița se face (conform programărilor) în ultima săptămână din lună, iar aprovizionarea se realizează, de regulă, cu o săptămână înainte, dr. Ileana Dumitrescu, președintele Asociției Medicilor de Familie Dâmbovița, speră să nu existe disfuncționalități în ceea ce privește procurarea acestui vaccin, așa cum s-a întâmplat la un moment dat cu Pentaximul.

„Acum s-a schimbat din nou Programul Național de Vaccinare. Criza importantă a fost a Pentaximului, care se făcea la 4 luni și care avea cuprinse în el 5 doze. Din această lună s-a schimbat schema de vaccinare. Nu se mai face Pentaximul, se face Hexacima în decursul primelor 12 luni de viață. Pentaximul era cel care se făcea de la 4 luni și nu avea antihepatită B pentru că acesta se făcea la naștere, la 2 luni, 6 luni și 1 an. Acum se face cel care are șase doze în el – Hexacima. Deci cel cu 5 doze nu se mai face. Pentru luna aceasta nu l-am luat, pentru că în județul nostru vaccinarea se face în perioada 25-30. Ridicăm vaccinul în săptămâna de dinainte. Eu sper să fie Hexacima. De câteva luni, un an, nu au mai fost probleme”, a explicat dr. Ileana Dumitrescu.

Vaccinarea copiilor, la „mâna” părinților

Un alt aspect îngrijorător semnalat de președinta medicilor de familie din județul Dâmbovița este reticența manifestată de unii părinți în a-și vaccina copiii. Dr. Ileana Dumitrescu atrage atenția acestor părinți că își expun copiii unor pericole foarte mari.

„Totul este ca părinții să nu aibă acele idei «minunate» de a nu-și vaccina copiii. Eu personal nu am astfel de cazuri. Dacă mie mi-ar refuza un părinte să își vaccineze copilul prin Programul Național, am dreptul să-l scot de pe listă, pentru că nu putem colabora. Sunt cazuri de acest fel. Funcționează tot mai mult «dl doctor Internet», vecinii etc. Ne informăm de peste tot, că atunci când ajungem la medic îi spunem și ce operație trebuie să ne facă. Medicul nu poate fi înlocuit de nimeni. Boala, indiferent cum se numește, este a pacientului, chiar dacă se numește la fel pentru 10 pacienți. Se face evaluarea fiecăruia, indiferent de boală. Unuia îi merge bine un medicament, altcuiva nu-i merge, are și alte afecțiuni pe care le știe sau nu le știe și le descoperim împreună. Nu trebuie să mai ascultăm după informațiile binevoitorilor, inclusiv internetul”, a mai semnalat președintele Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița.