17.02.2023 00:16

Un nou caz de pestă porcină africană lângă Răcari

Un nou caz de pestă porcină africană lângă Răcari
Galerie foto

*„Este primul caz după o perioadă de stagnare de circa o lună de zile, după ce noi închisesem toate focarele de pestă porcină africană”

Un caz nou de pestă porcină africană descoperit în județul Dâmbovița, la porcul domestic din gospodăriile populației! Acesta a fost depistat ieri în localitatea Colacu, ce ține de orașul Răcari, în gospodăria unor cetățeni care aveau o scroafă cu șapte purcei, dintre care doi au murit din cauza acestui virus. Directorul DSVSA Dâmbovița, dr. Sandu Tolea ne-a declarat că pesta porcină africană a apărut din nou, după o lună de stagnare, după ce se închisese deja toate focarele de pestă porcină africană din județ. Situația este mai complicată în cazul porcilor mistreți din fondurile de vânătoare, unde focarele de pestă porcină africană se închid mult mai târziu, respectiv după doi ani.

,,Astăzi am diagnosticat un caz de pestă porcină. Acesta a fost depistat într-o gospodărie din localitatea Colacu din orașul Răcari, unde la o scroafă cu 7 purcei au murit doi purcei, aceștia au fost aduși la analize la noi, la Direcția Sanitar Veterinară Dâmbovița și au ieșit pozitivi la pesta porcină africană. Este primul caz după o perioadă de stagnare de circa o lună de zile, după ce noi închisesem toate focarele de pestă porcină africană. Nu discutăm de mistreți pentru că acolo cazurile se închid după 2 ani. Vorbim doar de porcul domestic din gospodării... La mistreți mai avem cazuri de pestă porcină, dar acolo stingerea durează doi ani de zile... și s-au prins unele pe altele. Toate fondurile de vânătoare sunt declarate cu focare de pestă porcină africană. Nu se mai merge pe principiul de a se lua decizia eutanasierii tuturor porcilor pe toată localitatea”, ne-a declarat ieri directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dâmbovița, doctorul veterinar Sandu Tolea.

 

 

Violeta Stanciu