28.04.2014 08:16

Un deal întreg, șters de pe fața pământului

Un deal întreg, șters de pe fața pământului
Galerie foto

❚ Ploile din ultima perioadă au adus urgia alunecărilor de teren într-o altă comună dâmbovițeană ❚ În două nopți, pământul s-a prăbușit peste 10 metri în adâncime și peste 30 metri în lățime, 25 de hectare de livezi și pădure fiind înghițite, în locul lor apărând acum crevase și lacuri ❚ Localnicii s-au crucit și spun că nu au mai văzut așa ceva, ei nemairecunoscând nimic din terenurile lor ❚ Autoritățile sunt depășite de situație și îngrijorate pentru că nu-i vor putea despăgubi pe cei cu livezi înființate pe fonduri europene

 

CORVIN DUMITRICĂ


 

În doar două nopți, 25 hectare de livezi și pădure au fost înghițite de o alunecare de teren, în comuna Bărbulețu! Bătrânii spun că așa grozăvie nu au mai văzut niciodată, practic pămâtul s-a prăbușit peste 10 metri în adâncime și peste 30 metri în lățime.

{GOOGLE_AD_BOX1}

„Totul e grămadă!”

Livezile de pruni și meri, dar și pădurea de plopi au fost înghițite, în locul lor fiind acum crevase și lacuri. De vineri seara, povestesc localnici, au auzit „pământul cum bolborosește”, iar ieri s-au dus să vadă: un deal întreg de livezi și pădure a fost înghițit. Proprietarii nici nu-și mai recunosc acum hotarele terenurilor pe care le dețin.

● „De vineri a început. Craterele au mai mult de trei metri. Se auzea cum se rupe pământul! Au plecat aproximativ 20-25 hectare de livezi, plantații, păduri. E prima oară când văd așa ceva în 55 de ani. A făcut totul grămadă!”

● „Încercăm să salvăm ce se mai poate”.

● „Eu aveam două pogoane aici, a plecat tot! Totul e grămadă, n-am mai pomenit așa ceva!”

● „N-am cuvinte! Aici era pădure!”

● „Nu mai recunosc mai nimic. Pădurea e toată plecată, nici nu mai știu cum era. A căzut totul în două nopți”.

 

Astăzi sunt așteptați specialiștii să evalueze situația

Autoritățile locale sunt depășite financiar de situație. Primarul comunei a ieșit împreună cu localnicii să inspecteze zona. Edilul șef Marian Alexe a înștiințat autoritățile județene și spune că nu va putea să-i despăgubească pe proprietarii livezilor înființate cu fonduri europene.

„Este o situație destul de gravă. Nu mă așteptam să fie pe o suprafață așa mare și de asemenea amploare… Practic, 25 de hectare au luat-o la vale. Nu știu ce o să mai facă oamenii aici. Unii dintre ei au proiecte europene pe aceste suprafețe. Să vedem ce putem face pentru ca ei să nu-și piardă banii europeni. Dl prefect știe situația. Mâine (n.n. azi) o să vină o echipă operativă de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Prefectură, Consiliul Județean, probabil și cei de la Ape, să vedem. Mie nu-mi vine să cred că se poate întâmpla așa ceva. Toate locurile pe care le știam plate sunt acum cratere de 10 metri. Avem un utilaj la primărie, dar e imposibil să facem ceva aici”, a declarat primarul Marian Alexe.


Vă reamintim că județul se confruntă cu probleme serioase de când ploile par să nu mai contenească, alunecări de teren, dar nu de o asemenea amploare, înregistrându-se și la Bezdead și la Râu Alb.