01.09.2016 00:19

Un ambasador ignorant?

Un ambasador ignorant?
Galerie foto

GEORGE COANDĂ


James Pettit, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Statelor Unite ale Americii la Chișinău, deunăzi, a ținut să facă o declarație very interesting (n.red. „foarte interesantă” - eng.) despre soarta Republicii Moldova, cu oarecare trimiteri la istorie. De bună seamă că un ambasador are libertatea să-și dea cu părerea, în chip diplomatic – precizez, pe orice temă care privește relația dintre țara sa și statul unde este acreditat.

Însă trebuie, e obligatoriu s-o facă în limitele prerogativelor sale diplomatice și temeinic documentat. Dar în cazul recentei declarații a lui mister Pettit, ea a fost pe măsura numelui Domniei Sale, adică de o micime a sensurilor sale și care l-au descalificat pe acest înalt trimis la Chișinău al președintelui Obama, dându-ne impresia că a călcat în străchini, tulburând apele geopolitice din sud-estul Carpato-Danubiano-Pontic al UE și NATO. Să emiți, spre satisfacția nedisimulată a Moscovei, că Republica Moldova nu e România, ca și cum aproape 80 la sută din populație n-ar fi românească, și că fiind… multietnică n-ar avea nicio legătură istorică cu Patria Mamă de peste Prut, ca atare, a lăsat să se înțeleagă, printr-o perversă sugestie, că ar fi bine să fie uitată ideea Reunirii și că moldovenii nu sunt altceva decât moldoveni, o națiune distinctă față de români, este din partea ambasadorului Pettit fie o necunoaștere impardonabilă a istoriei statului unde este acreditat în prezent, fie o gafă.

Cum eu, ca istoric și jurnalist, am căpătat deprinderea cititului/decriptării unor adevăruri ascunse în spatele rândurilor, nu am nici cea mai mică îndoială că pe onorabilul ambasador nu l-a luat gura pe dinainte fără știrea Casei Albe, că Washingtonul, de conveniență cu Berlinul, își dorește un aranjament geopolitic cu Vladimir Putin, în așa fel încât Kremlinul să nu pună în primejdie frontiera sud-estică a UE/NATO, și că România, cu tot devotamentul ei sincer declarat pentru marele Licurici, nu contează în acest joc geopolitic de „sfere de influență”. Dar alegațiile domnului Pettit că „Unirea cu România nu e o alegere practică!” și că „Moldova are propria ei istorie” cred eu că sunt cheile acestei tărășenii care… deconspiră jocul periculos pe seama României al Washingtonului și Moscovei. Oricum, declarația care, repet, nu cred că este întâmplătoare, deja a stârnit – nici nu se putea altfel – un vifor de opinii deloc favorabile, și la Chișinău, și la București, Statelor Unite, cu excepția forțelor politice proruse/prostaliniste din Republica Moldova, care, din păcate, încă mai au un cuvânt otrăvit de spus cu sprijinul masiv și nedisimulat al Moscovei, acum cu foarte puțin timp înainte de alegerile prezidențiale de dincolo de Prut. Declarația lui Pettit a jignit întregul popor român. Și nu este un diplomat oarecare. Ci unul cu o experiență strong. Cu atât mai mult declarația sa este stupefiantă. Și ne dă serios de gândit. Am însă o speranță, ca Washingtonul, totuși, să nu ne trădeze. Fie și pentru faptul că românii încă mai cred că lumina Democrației vine din făclia Statuii Libertății.