19.10.2016 00:18

Trunchiuri și rădăcini, transformate în opere de artă

Trunchiuri și rădăcini, transformate în opere de artă
Galerie foto

ANA MARIA POPESCU


Într-un loc atipic pentru desfășurarea de evenimente culturale, Parcul Industrial Priboiu, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu a dat ieri startul lucrările celei de-a treia ediții a Taberei de Sculptură „Vasile Blendea”, eveniment organizat de Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de cultură, Consiliul Local și Primăria Pucioasa și Parcul Industrial Priboiu, care în acest an a reunit sculptori cunoscuți din Pitești, Galați, Piatra Neamț și Cluj-Napoca.

Sculptorii au primit la ediția din acest an provocarea de a transforma în opere de artă rădăcini și trunchiuri de copaci, materie primă care a rezultat în urma defrișărilor care au avut loc în Parcul Industrial pentru a crea spațiul necesar investițiilor private care își desfășoară activitatea la Priboiu. De această dată, operele de artă realizate pe perioada Taberei de Sculptură vor intra în patrimoniul cultural al localităților Pucioasa, Șotânga, Vulcana Pandele, dar și a Muzeului Județean. „Parcul Industrial Priboiu este o locație inedită pentru o tabără de sculptură. Suntem la cea de-a treia ediție a Taberei de Sculptură „Vasile Blendea”, prima ediție a avut loc la Moreni și lucrările făcute în primul an sunt astăzi parte a patrimoniului cultural al municipiului Moreni, lucrările făcute anul trecut în Târgoviște sunt parte a patrimoniului cultural al județului pentru că se află la Curtea Domnească, iar anul acesta am încercat cu resurse puține, 20.000 lei și cu resurse locale, respectiv trunchiurile de copaci care ne-au rămas după ce am defrișat zona necesară realizării investițiilor din Parcul Industrial Priboiu, să facem și anul acesta Tabăra „Vasile Blendea” și să menținem un eveniment cultural care trebuie să devină de tradiție și emblematic pentru județul Dâmbovița.

Salut participarea la această activitate a unor sculptori cunoscuți din România, Marius Viorel Ivanovici de la Pitești, Mugur Vrânceanu de la Galați, Lucian Tudorache de la Piatra Neamț și Ilarion Voinea de la Cluj-Napoca. Sculptorii au program până pe data de 23 octombrie, când vor finaliza lucrările, vom vedea unde vom duce aceste lucrări, am solicitări de la Șotânga, de la Vulcana Pandele și de la Pucioasa, deci trei lucrări sunt deja antamate, cea de-a patra o s-o ducem la Muzeul Județean ca să aibă toată lumea câte ceva de câștigat din această activitate. Anul viitor, printre alte lucruri pe care o să le facem prin tabăra de sculptură va fi și un bust al lui Ion Dolănescu pe care vreau să-l amplasăm la Perșinari, locul de naștere al marelui artist”, a declarat președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu.