27.01.2014 08:12

Trofeul Festivalului "Ion Dolănescu" a rămas în Dâmbovița

Trofeul Festivalului
Galerie foto

❚ Prima ediție a festivalului național dedicat marelui artist popular din județul nostru, care ar fi împlinit pe 25 ianuarie 70 de ani, a fost primit cu entuziasm de publicul dâmbovițean ❚ Inedit: calitatea deosebită a interpretărilor a determinat juriul să acorde câte două premii I, II și III

 

VIOLETA STANCIU


 

Fundația Culturală „Ion Dolănescu”, alături de Consiliul Județean Dâmbovița, Primăria Târgoviște, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Primăria Perșinari, în colaborare cu Societatea Română de Televiziune, au organizat în zilele de 24 și 25 ianuarie 2014, la Târgoviște, prima ediție a Festivalului Național „Ion Dolănescu”. Programul manifestării a fost foarte dens și a cuprins spectacole și evenimente culturale.

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

„Este o mândrie ca numele lui Ion Dolănescu

să se afle pe frontispiciul unui festival”

Prima zi a Festivalului „Ion Dolănescu” a debutat la Centrul Județean de Cultură Dâmbovița cu o conferință de presă, la care au participat organizatorii și câțiva membri ai juriului, al cărei președinte, Elise Stan, a mărturisit:

„Ion Dolănescu a avut debutul pe scena Casei de Cultură din Târgoviște. Lucrul acesta a contat foarte mult în decizia pe care a luat-o Ionuț Dolănescu de a veni aici. Este o mândrie ca numele lui Ion Dolănescu să se afle pe frontispiciul unui festival. Felicitări organizatorilor, știm cu toții în aceste vremuri de restriște nu este tocmai ușor să organizezi evenimente culturale de o asemenea anvergură, pentru că din punct de vedere financiar, incumbă eforturi uneori supraomenești. Era de neiertat ca Ion Dolănescu să nu aibă un festival care să dea posibilitatea tinerilor să aducă în atenția publicului cântecele nemuritoare ale marelui artist”, a menționat Elise Stan.

Venită special de la Paris pentru a fi alături de fratele său Ionuț Dolănescu, soprana Leontina Văduva a declarat:

„Am acceptat să fiu în juriu și să-mi exprim părerea alături de specialiști în folclor. Tatăl lui Ionuț m-a apreciat foarte mult ca interpretă de operă. Am ținut să-i fiu alături fratelui meu în această «peripeție» incredibilă, pentru că a organiza un festival este o muncă imensă”.

În ceea ce privește concurenții, un punct de vedere a avut jurnalista Luminița Tucă:

„A fost o preselecție foarte grea la București. Au rămas 15, dar o să avem o misiune și mai grea să alegem dintre cei 15, care sunt foarte buni”.

Conferința de presă a fost urmată de lansarea unui CD intitulat „Best of Ion Dolănescu”.

 

Gazda spectacolului, Casa de Cultură a Sindicatelor - neîncăpătoare

Evenimentul dedicat dâmbovițeanului Ion Dolănescu s-a desfășurat pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor și a fost prezentat de cunoscuta realizatoare de emisiuni la TVR 1, Iuliana Tudor. La preselecția de la București au participat 26 de tineri, iar dintre ei 15 cei mai buni au fost aleși concurenți ai Festivalului - trei din județul Dâmbovița, trei din Olt, doi concurenți din Giurgiu și câte unul din județele Vaslui, Argeș, Caraș-Severin, Gorj, Covasna, Dolj, Bistrița-Năsăud.

 

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a transmis un mesaj în care a remarcat că Festivalul este întruparea unui gând bun - acela de a evoca uriașul nume al celui care a fost marele domn al cântecului popular românesc, cu obârșia pe meleagurile noastre, în satul Perșinari. În deschidere, Orchestra „Doina Basarabiei” a Fundației Culturale „Ion Dolănescu” a interpretat suita orchestrală „M-am născut lângâ Carpați”, urmat de recitatul susținut de Ionuț Dolănescu.

 

De menționat că publicul a umplut până la refuz sala Casei de Cultură și a apreciat și aplaudat cu mare căldură fiecare interpretare. Un moment emoționant a fost omagierea mamei lui Ion Dolănescu, în vârstă de 101 ani, care s-a aflat în sală. Fiecare dintre cei 15 concurenți a interpretat câte două piese la alegere - un cântec inedit cu acompaniament de orchestră sau o doină/baladă fără acompaniament din repertoriul tradițional al zonei etnofolclorice pe care a reprezentat-o, și un cântec din repertoriul lui Ion Dolănescu.

 

Juriul festivalului a fost format din: Elise Stan - președintele juriului, etnomuzicolog și realizator de emisiuni folclorice al TVR 1; Ionuț Dolănescu, directorul Festivalului dedicat memoriei tatălui său și președintele Fundației Culturale „Ion Dolănescu”; Teodora Popescu - primul realizator de emisiuni folclorice al TVR1; soprana Leontina Văduva; dirijorul Voicu Enăchescu; Petre Calistru - președintele Fundației Victor Babeș; Cristina Munteanu – director adjunct al Centrului Județean de Cultură Dâmbovița; Luminița Tucă – jurnalist la „Jurnalul Național”; prof. Maria Tufeanu; Ionuț Dumitrescu – dirijorul Orchestrei populare „Chindia” a CJCD; Teodor Isaru – secretarul juriului.

 

Partea a doua a primei seri a fost dedicată recitalurilor susținute de artiști îndrăgiți, prieteni ai marelui Ion Dolănescu: Irina Loghin, Gheorghe Palcu, Nelu Vlad, Arsenie Botnaru, frații Nicolae și Constantin Dolănescu. În memoria prietenului său Ion Dolănescu, tenorul Florin Georgescu a susținut un recital de romanțe. Printre invitați s-au mai aflat Ansamblul „Cununa Carpaților”, Gavriil Prunaru și Grupul vocal bărbătesc „Doruri Muscelene”.

 

Trei premii „ex aequo” la Festivalul „Ion Dolănescu”

Cea de-a doua seară a festivalului a debutat cu Gala Laureaților. Marele trofeu a rămas în Dâmbovița, grație concurentei Iuliana Andrada Iordache. Calitatea foarte bună a interpretărilor a determinat juriul să atribuie „ex aequo” premiile I, II și III. Astfel, locul I a fost câștigat de Irina Maria Birou (Gorj) și Iulia Andreea Mihai (Giurgiu). Pe locul II s-au clasat Liviu Olteanu (Dolj) și Oana Maria Matei (Bistrița-Năsăud).

 

Locul III a revenit concurenților Florin Mihalache (Caraș-Severin) și Mariana Denisa Grecu (Dâmbovița). Fundația Culturală „Ion Dolănescu” a acordat două premii: lui Mircea Gabriel Lungu (Olt) și Orchestrei „Doina Basarabiei”. Premiul de popularitate a fost câștigat de Mariana Denisa Grecu (Dâmbovița). La premiul I s-a acordat suma de 3000 lei, pentru premiul II - 2000 lei, pentru premiul III - 1000 lei, Premiul Fundației - 1000 lei, iar Trofeul - 5000 lei.

 

Publicul a primit cu ropote de aplauze și recitalurile programate pentru a doua seară, acestea fiind susținute tot de nume sonore ale scenei populare românești: Tiberiu Ceia, Simona Dinescu, Ionuț și Doinița Dolănescu, soprana Leontina Văduva. Acompaniamentul a fost asigurat de Orchestra „Doina Basarabiei”, condusă de maestrul Valentin Cașcaval.