22.08.2017 09:18

Trista poveste a unui fotbalist târgoviștean

Trista poveste a unui fotbalist târgoviștean
Galerie foto

VASILE NEAGU


După promovara din 1961, jucătorii Metalului erau priviți ca niște eroi. Toată lumea îi respecta și aveau întâietate chiar și la cozile de la magazine. La carmangeriile centrale, care se aflau pe locul unde este acum Palatul Administrativ, își alegeau singuri marfa. Euforia promovării a trecut, a venit... reîntoarcerea, după un singur sezon, în Divizia B, cunoștințele au mai rezistat un timp și lumea a început ușor, ușor, să-i uite pe Andrei (care a și plecat la Dinamo), Turcu, Tiron, Buciumeanu, Ionescu, Mureșan, Nițescu...

                                    Titular fără... rezervă

O parte dintre „metalurgiști” au mai activat ani buni ca jucători, apoi ca antrenori. Alții s-au reîntors la meseriile lor în UPET sau în „Cooperație”, la prestări servicii. Printre aceștia din urmă s-a aflat și un tapițer, care lucra la un atelier de confecționat dormeze (un fel de canapele fără spătar), aflat pe Calea Câmpulung. Titular fără... rezervă (cum avea să-mi spună mai târziu), acest jucător, pe care antrenorul Valentin Stănescu a vrut să-l ducă la Rapid, după ce a plecat de la Târgoviște, dar târgovișteanul a refuzat, era „as” și în meseria „din cartea de muncă”, aceea de... creator de confort! După ce a dispărut din fotbal, nu l-am mai văzut.

                               „Lăsați adresa, transportul vi-l asigur eu”

În perioada anilor 1980, problema căldurii în apartamente devenise tragică. Doar două ore pe seară și, asta, când mercurul se „pitea” în termometru! Singura scăpare de îngheț erau bucătăria și aragazul. Dar, ca să poți să dormi în bucătărie, trebuia un pat adecvat, ca mărime, pentru acel spațiu. Și salvarea era dormeza pe comandă. Astfel, ajung și eu la atelierul de tapițerie de pe strada Calea Câmpulung. Îi dau tapițerului dimensiunile patului și întreb cât timp durează confecționarea, căci iarna bătea la ușă. Mi se propune o perioadă convenabilă și un preț la fel. „Lăsați adresa, transportul vi-l asigur eu”. Aceasta a fost toată discuția.

                                                  Omul cu dormeza

În ziua când trebuia să primesc... culcușul, după ce se înserase bine, sosește omul cu dormeza. De unul singur, cu forță și dexteritate, o și fixează la locul arătat de mine, lângă aragaz. Nu l-am întrebat imediat cu ce mijloc de transport a adus-o, dar l-am invitat la un pahar de țuică și o cafea (mai mult... năut!, că d-aia era). La un moment dat, vede un fanion cu Dinamo. „Îți place fotbalul văz’, îi cu ai Miliției, de jucat ai jucat pe undeva?”. Doar vreo patru ani, îi spun, la Avântul Rucăr, în Argeș. „Eu am jucat la Metalul Târgoviște, am trecut un an și prin Divizia A, am jucat cu Dinamo și Steaua, mă numesc...”. Deși eram doar un copil în 1961, trezit ca dintr-un somn lung de peste 20 de ani, l-am recunoscut! Cu lacrimi în ochi ne-am îmbrățișat și am ciocnit un pahar cu țuică. Apoi, i-am dat mai multe numere ale revistei „Fotbal” în care erau prezentate meciurile Metalului. Își „sublinia” numele celorlalți foști colegi. Era mândru!

                                                   TAPIȚERUL!

După ce i-am oferit o plasă a așezat cu grijă teancul de ziare și reviste ca pe niște bani în portmoneu. Apoi, a început să-mi povestească despre exigentul antrenor Valentin Stănescu, despre Dinu și Tabarcea, despre gloria promovării și decăderea după retrogradare. Ascultam și priveam în trecut. Parcă îl vedeam pe gazonul unui stadion, care nici el nu prea semăna cu prezentul. Târziu, în noapte, ne-am despărțit. I-am înmânat banii pentru dormeza pe care stătusem până atunci. Avea în buzunar chitanța. „Eu nu câștig nimic în plus, doar salariu, ca vai de el. Știi de unde ciupesc ceva? De la transport”. E bine că, cel puțin așa, tot scoateți de un pachet de țigări, dar chiar, cu ce le transportați la domiciliile clienților? Mă fixează cu privirea, ca pe un adversar, se îndreaptă de spate și îmi zice: „Cu spinarea domn’le, ăsta e mijlocul meu de transport. Circul doar noaptea, că ziua… mai mă cunoaște și pe mine lumea prin Târg…”.

Să nu credeți, stimați cititori, că am uitat să-i precizez numele eroului povestirii mele. Nu, dar nici nu o pot face! Puteți să-l aflați de la colegii lui din perioada Metalului, care mai sunt în viață. Eu îi spun simplu: TAPIȚERUL!