12.05.2020 13:05

Trianonul uitat

George Coandă


Anul acesta, pe 4 iunie ar trebui, noi, românii, să celebrăm centenarul semnării Tratatului de pace din Palatul Trianon de la Versailles/Paris. Atunci, în acel moment istoric, a fost validată / recunoscută universal existența României Mari. Dar spaima care a cuprins România, coronavirusul fiind mai tare decât memoria istorică, a obturat acest centenar.

 

În Ungaria, însă, nimeni n-a uitat că, acum un veac, „regatului Sf. Ștefan” i s-au luat, cu îndreptățire, niște teritorii, înapoindu-li-se proprietarilor de drept, printre care teritorii s-a numărat și Transilvania după care plânge cu ardoare șovină și revendicativă Budapesta.

 

Dacă românii ar trebui să celebreze, fie și virtual, Trianonul, ungurii deja comemorează pierderea Transilvaniei. Coronavirusul nu a reușit să-i facă să uite. Televiziunile maghiare ne tot acuză de furt, de deposedare ilegală a Transilvaniei. La noi, tăcere.

 

Vă mai amintiți cum am ratat Centenarul Marii Unirii? Cu bâlbâieli. De astă dată, nici de așa ceva nu o să auzim. Of și iar of, coronavirusul ne-a lăsat și fără memorie istorică!