20.03.2015 00:21

Transportul de persoane, fără frână la ilegalități

Transportul de persoane, fără frână la ilegalități
Galerie foto

❚ După ce a denunțat „dezmățul din transportul de persoane”, prefectul Ioan Marinescu a reluat subiectul într-o conferință de presă și a vorbit despre așa-numiții „pirați” ai drumurilor ❚ Aceștia sunt în atenția poliției județene, care săptămânal aplică zeci de amenzi, însă comisarul șef Danil Zepiși, șeful IJP Dâmbovița, a amintit toate problemele care fac dificilă instalarea ordinii în transportul public, de departe cea mai gravă fiind lipsa legislației și imposibilitatea polițiștilor să stopeze infracțiunile din domeniu

VIRGIL VOINESCU

 


 

Aspecte ilegale care se regăsesc în domeniul transportului public de persoane au fost recent subiect de nemulțumire transmis public chiar de prefectul județului, Ioan Marinescu. Faptul că pe unele rute din județ operează transportatori care nu dețin licență este deja un aspect binecunoscut de autorități. După ce a denunțat „dezmățul din transportul de persoane”, prefectul Ioan Marinescu a reluat subiectul într-o conferință de presă, când a vorbit despre așa-numiții „pirați” ai drumurilor, aflați în atenția poliției județene. „Pirații au intrat în atenția poliției și urmează o campanie de identificare a lor. Nu vă ascund o problemă pe care a ridicat-o și dl comisar șef al Inspectoratului Județean de Poliție Dâmbovița, Danil Zepiși, în ultimul Colegiu Prefectural, și anume că în spatele unor firme de transport sunt oameni care nu ar trebui să fie. Cred că deja făcând publică treaba asta, cei care se simt vizați vor face un pas înapoi. Dacă nu, îi facem cunoscuți presei și cetățenilor că sunt părtași la nelegiurile care se întâmplă în transportul public de călători”, a avertizat prefectul județului.

Totodată, Ioan Marinescu a precizat că este cu ochii pe tot ce se petrece în acest domeniu, dând chiar exemplu o situație concretă din zona Fieni, unde chiar domnia sa a numărat 35 de persoane într-un microbuz de 18 locuri, salutând decizia unui număr de 5 persoane care au refuzat o călătorie în asemenea condiții. De când a fost abordată cu toată seriozitatea situația din transporturi, prefectul județului a constatat că încep să se... miște lucrurile: „S-au luat niște măsuri. Au început să spele mașinile. S-au făcut pași. Eu nu zic că o să dărâmăm munții, dar vreau să urnim ceva, să schimbăm mentalitatea și atitudinea față de cetățeni”, a mai spus Ioan Marinescu.

Semnal IJP: Problema transportului public, deosebit de complexă

Subiectul este și în atenția poliției. Comisar șef Danil Zepiși, șeful IJP Dâmbovița, ne-a declarat că problema transportului public este deosebit de complexă, tocmai de aceea au loc acțiuni zilnic și sunt dispuse sancțiuni. Un aspect semnalat de conducerea poliției este și cel al transportatorilor așa-ziși privați: „În stații opresc și acele rate, cum li se spune. Sunt multe abateri pe care le-am sesizat, însă una dintre problemele majore pentru Târgoviște este acest trafic județean și interjudețean de persoane chiar prin mijlocul orașului, care probabil nu se va rezolva prea curând pentru că licențele sunt emise și până nu expiră nu se poate interveni”. În ultima săptămână s-au aplicat zeci de amenzi pentru abaterile constatate în transportul public și tot săptămânal poliția transmite procesele-verbale și constatările către Consiliul Județean. Șeful IJP amintește totuși că și călătorii pot contribui la îmbunătățirea lucrurilor, prin simplul refuz de a călători când condițiile nu sunt conforme. În ceea ce privește „pirateria” din transporturi, au fost organizate sute de acțiuni, dar lucrurile sunt greu de probat atâta timp cât „pirații” sunt înțeleși cu călătorii și susțin că sunt rude. „Dar am discutat la Parchet și sunt pasibili de dosare penale pentru încălcarea legii privind evaziunea fiscală, încălcarea normelor de transport, nu au licență, nu au atestat profesional. Încercăm să facem ordine în acest domeniu”, a mai declarat comisarul șef al IJP Dâmbovița.

Piedici puse chiar de... lege!

Nu a fost omisă nici situația specială pe care o reprezintă în momentul de față Târgoviștea, săpată aproape de la un capăt la altul, astfel încât s-au semnalat foarte multe probleme pe sistematizare care permit „piraților” să se refugieze în diverse locuri ferite. „Sperăm să găsim soluții. Am făcut propuneri de modificare a legilor în domeniu, sunt la Direcția Rutieră. Sperăm ca în colaborare cu Autoritatea Rutieră să găsim soluții de genul celor de acum 5 ani: dacă-l găseai cu activitate de piraterie, îi ridicai talonul și plăcuțele cu numărul de înmatriculare timp de 6 luni. Însă măsura a fost declarată neconstituțională și iată că suntem puși în situația de a avea în continuare acest fenomen”, a concluzionat comisarul șef Danil Zepiși. A fost amintită inclusiv situația vehiculelor cu tracțiune animală care nu au voie să circule pe drumurile naționale sau în orașe, însă și în acest caz măsura a fost declarată neconstituțională și nu s-a mai revenit asupra ei de 10 ani, drept pentru care ridică mari probleme și azi.