17.01.2022 00:20

Tragică lecția kazahă...

Tragică lecția kazahă...
Galerie foto

... din păcate nu este bine studiată la București. Guvernul struțo-cămilă și președintele republicii își văd de-ale lor, parlamentarii se plimbă pe banii noștri pe meleaguri exotice, bineînțeles în „interesul românilor”, iar în jur, de la Paris și Bruxelles și până la Almati, lumea a luat foc. Popoarele nu mai suportă încătușările drepturilor și libertăților operate în numele... combaterii coronavirusului și nici creșterile aberante de taxe și impozite.

Căci în uriașul Kazahstan, putred de bogat în resurse naturale, mai ales în petrol și gaze naturale, și care părea – este vorba de popor – fericit, de fapt o fericire înșelătoare, guvernul... putred de dictatură de la Nursultan (cândva numită Astana, dar fostul întâiul președinte de după evaluarea țării din Uniunea Sovietică, inginerul metalurg Hayarbaiev, i-a dat prenumele său considerându-se un fel de „tată al națiunii”, acum fiind fugar în Rusia, a mărit peste poate taxele populației la consumul de... gaze.

Și explozia s-a produs. Nu a gazelor, ci a milioanelor sărăcite de kazahi. (N.B. Deja circulă în spațiul media o sumedenie de „teorii ale conspirației”, printre care una care zice că Putin și-ar fi băgat coada în fosta republică unională unde, de altminteri și Washingtonul ar avea niscaiva interese. Și uite, că la... chemarea președintelui Kassym-Jomart Tokaev, trupele lui Putin au dat năvală în Kazahstan, în conformitate cu prevederile unui tratat, după modelul comunist al  „pactului Varșovia”, al Organizației pentru Securitatea Colectivă, pavăza C.S.I. – așa-zisul „Commonwealth al Rusiei” – și au deschis focul, s-a lăsat cu morți și răniți și „revoluția kazahă”, a fost așadar, înăbușită în sânge.

Dar când va fi să facă trupeții lui Putin stânga-mprejur, nu se știe). Însă, dincolo de interesele, și geopolitice, și geoeconomice ale Moscovei și Washingtonului, ba și ale Beijingului, a existat revolta îndreptățită a kazahilor aduși la sărăcie și care nu și-au putut închipui că, stând ei pe un Ocean de gaze naturale, vor plăti cu vârf și îndesat consumul de acasă.

(va urma)

 

 

 

George Coandă