30.01.2015 00:20

Tradiții și obiceiuri: trecut și prezent

Tradiții și obiceiuri: trecut și prezent
Galerie foto

❚ Una dintre cele mai frumoase tradiții, a olăritului, este din păcate și pe cale de dispariție ❚ Dacă Finta era recunoscută pentru olarii din satul Gheboaia, azi doar câțiva bătrâni mai cunosc acest meșteșug

interviu cu Florea Oprea, primarul comunei

PETRE DRĂGUȚOIU


Rep.: Vă propunem o discuție despre perenitatea unor tradiții și obiceiuri, meșteșuguri și ocupații mai importante, dar și despre monumentele care s-au păstrat până astăzi în localitatea pe care o conduceți. Ce reușiți să faceți pentru cele pe care timpul nemilos își pune amprenta?

- Comuna Finta iese în evidență prin unele aspecte originale. În primul rând, satul Finta este foarte vechi, este datat printr-un document istoric din 13 septembrie 1504. Replicile acestui document sunt expuse cu mândrie la primărie și în școli, să fie văzut de toată lumea. Prin comună trece și Valul Medieval cunoscut sub numele „Brazda lui Novac”. Se mai află movila cu morții din bătălia de la 1653 între oștile domnitorului muntean Matei Basarab și ale celui moldovean Vasile Lupu, dar și movila lui Mihai Viteazul. În ceea ce privește monumentele istorice, avem Bisericile „Sf. Nicolae” (1791), „Sf. Dumitru și Cuvioasa Parascheva” (1856). Avem și monumente ale eroilor neamului. Referitor la ocupații, la noi sunt tradiționale agricultura, creșterea vitelor, exploatarea lemnului, olăritul (cu multe decenii în urmă, trei sferturi din populația din Gheboaia făcea talere, ulcioare, oale, erau recunoscute în tot județul). La noi se organizau celebrele bâlciuri de Sf. Petru și Pavel (29 iunie) și de Ziua Crucii (14 septembrie). Din păcate, tradiția olăritului a dispărut, nu se mai lucrează, mai sunt doar câțiva bătrâni care mai știu acest meșteșug.

 

Rep.: Cum este structurată suprafața comunei?

- 4.922 hectare sunt împărțite astfel: terenuri arabile 2.792 hectare (56,72%), pășuni și fânețe 217 hectare (4,41%), livezi 220 hectare (4,47%), păduri 1.127 hectare (22,9%) și alte categorii 566 hectare.