18.09.2014 00:17

Tractoarele se înregistrează la primărie, nu la RAR

Tractoarele se înregistrează la primărie, nu la RAR
Galerie foto

❚ Astfel, ordonanța guvernamentală îi scutește pe posesorii de tractoare să parcurgă zeci de kilometri pentru această formalitate ❚ Pe internet circulă o informație eronată lansată dinspre administrația publică locală, potrivit căreia toți agricultorii posesori de tractor ar fi obligați să facă o nouă inspecție tehnică periodică, indiferent dacă cea veche a expirat sau nu ❚ Ordonanța de Guvern obligă însă efectuarea ITP doar la expirarea acesteia, aspect confirmat și de Poliția Rutieră, la solicitarea expresă a cotidianului „Jurnal de Dâmbovița”

ANDREI VASILIU


O recentă Ordonanță guvernamentală emisă de cabinetul Victor Ponta vrea să facă mai ușoară viața și activitatea agricultorilor posesori de tractoare, care aveau obligația să-și înregistreze respectivele utilaje la Registrul Auto Român (RAR). Prin modificările aduse de Guvern legislației rutiere, agricultorii își pot deja înregistra tractoarele la primăria din localitate, nu la RAR, ca să nu mai fie nevoiți să parcurgă zeci de kilometri pentru această formalitate.

Informația ne-a fost prezentată succint în ultima, dar (sperăm) nu cea din urmă conferință de presă susținută de deputatul PSD de Dâmbovița, Ionuț Săvoiu, unul dintre susținătorii acestor modificări.

 

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

„Vă prezint câteva aspecte legate de unele întrebări adresate guvernului în perioada anterioară sau discutate cu diverse instituții, la solicitarea cetățenilor din județul Dâmbovița: propunerea legislativă de schimbare a Ordonanței de Urgență privind circulația pe drumurile publice și solicitarea cetățenilor din zona de sud a județului ca remorcile și platformele însoțite de tractoare la munci agricole, așa cum avem foarte multe în zona Lungulețu, să fie înregistrate la Primărie și nu la RAR. A apărut OG 21/2014, publicată în MOF nr. 635 din 29.08.2014, prin care această solicitare a fost luată în calcul. A fost un efort scurt, practic am solicitat în primăvara acestui an și a fost îndeplinită”, a declarat deputatul PSD de Dâmbovița, Ionuț Săvoiu. După o verificare rapidă, am descoperit că, într-adevăr, conform ordonanței guvernamentale menționate, „tractoarele agricole sau forestiere (...) inclusiv remorcile destinate a fi tractate de acestea, precum și vehiculele cu tracțiune animală se înregistrează la nivelul primarilor comunelor, ai orașelor, ai municipiilor și ai sectoarelor municipiului București, care, prin compartimentele de specialitate, țin și evidenta acestora »”.

 

Diversiunea „Tractorul la ITP”, desființată de… poliție!

Aflat în căutarea mai multor informații despre efectul acestei măsuri asupra agricultorilor din județul Dâmbovița, nu puțini la număr, am descoperit pe internet o diversiune care circulă nestingherită, via Sălaj. Acolo, un vicepreședinte de Consiliu Județean încearcă să-i tragă pe... dreapta (după preferințele politice ale domniei sale) pe toți, dar absolut toți agricultorii posesori de tractor, care zice-se că ar fi obligați să-și facă inspecția tehnică periodică, indiferent dacă cea veche a expirat sau nu.

Și fiindcă în Dâmbovița nu am văzut totuși tractoarele făcând cozi la stațiile ITP, m-am uitat mai bine în ordonanța cu pricina. În textul acesteia nu am găsit, nici pe dreapta, nici pe stânga, vreo altă obligație decât cea potrivit căreia „vehiculele înmatriculate sau înregistrate (...) se supun inspecției tehnice periodice, conform legislației în vigoare”.

Așadar, nu este obligatorie efectuarea unei noi inspecții ITP decât dacă cea veche a expirat. Pentru a fi și mai siguri, am solicitat oficial informații de la Inspectoratul de Poliție al Județului Dâmbovița.

Răspunsul, venit prompt de la purtătorul de cuvânt al instituției, clarifică întreaga situație:

„Ordonanța obligă la inspecția tehnică periodică valabilă. În cazul în care un tractor are inspecția tehnică periodică efectuată și este valabilă, merge cu ea până la termenul de expirare. În cazul în care nu are efectuată inspecția tehnică periodică, proprietarul este obligat să o efectueze și să intre în legalitate”, ne-a informat Adelina Torcică, purtător de cuvânt al IPJ Dâmbovița.

Cu alte cuvinte, ordonanța nu obligă la efectuarea ITP decât dacă a expirat termenul de la ultima inspecție, așa cum este normal. Sigur că dacă un conducător de tractor este depistat de polițiști circulând cu inspecția tehnică periodică expirată... „se retrage certificatul de înmatriculare până se face dovada ITP-ului valabil și e sancționat și cu amendă. Avem 600 de polițiști rutieri în tot județul care acționează și pe această linie”, a completat Adelina Torcică.