11.10.2017 00:21

Toamnă cu ghinion pentru legumicultori

Toamnă cu ghinion  pentru legumicultori
Galerie foto

* Găurită și pe alocuri chiar stricată, producția de varză nu poate fi comercializată în totalitate iar pierderile sunt destul de mari * „ Nu am mai pățit așa ceva niciodată. O specie de larve care ne-a distrus mare parte din producție. Am cheltuit bani, am muncit mult și acum...” ne-a declarat supărat un legumicultor

CORVIN DUMITRICĂ


Forfotă mare în această perioadă pe câmpurile din împrejurimile cartierului Matei Voievod din municipiul Târgoviște, unde sârbii culeg varza. Producția este una destul de bună, însă legumicultorii nu se pot bucura de întreaga cantitate de varză recoltată, deoarece o mare parte este distrusă de către viermi și insecte. Găurită și pe alocuri chiar stricată, varza nu poate fi comercializată iar pierderile celor care o cultivă sun destul de mari. Cauza pare a fi seceta care a persistat întreaga vară iar legumicultorii se văd nevoiți să arunce mai mul de jumătate din producția de anul acesta. * „Degeaba este multă că este stricată. Am îngrijit-o tot anul degeaba”. * „ Nu am mai pățit așa ceva niciodată. O specie de larve care ne-a distrus mare parte din producție. Am cheltuit bani, am muncit mult și acum...” * „Producția de anul acesta este distrusă mai mult de jumătate. Sunt vecini care nu au varză nici pentru consumul propriu. Nu se mai poate face nimic. Am ierbicidat pe parcursul anului dar fără rezultate”.

În aceste situații legumicultorii se văd nevoiți să arunce o mare parte din producția de varză de anul acesta și speră să mai crească prețul pentru a-și recupera o parte din pierderi. Pe lângă pierderile cauzate de insecte, oamenii mai trebuie să plătească și alte persoane să-i ajute să scoată varza stricată de pe suprafețele cultivate pentru a putea să pregătească pământul în vederea înființării altor culturi. Pe lângă toate aceste probleme, bătaie de cap le dă și frigul care deja s-a instalat în zonă pe timp de noapte.