31.10.2014 00:18

Toamna agricolă are semne mai bune decât în 2013

Toamna agricolă are semne mai bune decât în 2013
Galerie foto

❚ Anul acesta gradul de umiditate a solului se încadrează în limite satisfăcătoare, apropiate de optim, iar procesele de vegetație au o evoluție bună

VIOLETA STANCIU


La nivelul județului Dâmbovița lucrările agricole de eliberare a terenului, de recoltare și însămânțare se efectuează în general în condiții bune. Cel puțin așa ne asigură specialiștii Direcției Agricole Dâmbovița, care monitorizează situația din teren, astfel încât iarna să nu-i prindă pe fermieri cu... temele nefăcute. Spre deosebire de 2013, anul acesta gradul de umiditate a solului se încadrează în limite satisfăcătoare, apropiate de optim.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Elena Alecu, procesele de vegetație la culturile de toamnă au în general o evoluție bună. Acestea se află în diverse stadii vegetative în funcție de perioada în care au fost însămânțate.

„Până la această dată, s-au însămânțat circa 40.000 ha din cele 50.400 ha, respectiv 78% din suprafață. S-au încheiat evident însămânțările la cultura de rapiță, la orz, orzoaică de toamnă. Mai sunt ceva suprafețe la grâu, secară și triticale, unde însămânțările s-au efectuat pe circa 80% din suprafață. E evident că recoltările s-au încheiat cu mențiunea că mai există o suprafață de circa 10-13% din cele 63.300 ha la cultura de porumb. Deci probleme deosebite nu sunt în toamna aceasta din punct de vedere agricol”, a menționat ing. Elena Alecu.