04.09.2015 00:21

"Titlul de Cetățean de Onoare al Târgoviștei natale este o recunoaștere"


Galerie foto

❚ Cu toate acestea, nu sunt puțini cei care contestă decizia consilierilor locali, de a-l declara pe „Mister” Dinu Cetățean de Onoare al urbei, în special din rândul oamenilor de sport ❚ „S-a constituit o comisie de specialitate, care a venit cu această propunere. Nu văd unde ar fi problema sau ce nemulțumește?”, este părerea primarului interimar Cristian Stan ❚ „Din multe puncte de vedere am reprezentat cu cinste Târgoviștea de altădată, un oraș patriarhal, cu familii așezate, cu multă intelectualitate și cu un puternic spirit literar, în care cultura era la loc de cinste”, a vorbit cu nostalgie Cornel Dinu ❚ „Mă surprinde că lucrurile nu se așează așa cum trebuie acolo. Târgoviștea s-a descurcat cu cadre proprii, străinii nu fac bine locului. Chiar și anii trecuți a ieșit un bluf cu persoanele care au pătruns la Târgoviște dinafară și nu au apreciat susținerea oferită de autoritățile locale, lâsând clubul cu deficit”, a punctat „Procurorul” ❚ Cornel Dinu are un mesaj și pentru cei care spun că nu ar merita să fie declarat Cetățean de Onoarea al municipiului Târgoviște: „Fiecare este liber să spună orice. Lumea judecă mai injust, să o lăsăm în pace”

COSTIN MIHAI


Cornel Dinu va fi numit Cetățean de Onoare al municipiului Târgoviște, distincție pe care a mai primit-o până acum doar cinci sportivi: gimnasta Andreea Răducan, canotoarea Magdalena Dumitrache, fotbalistul Gheorghe Popescu, tenismena Sorana Cîrstea și antrenorul de baschet Valerian Ioan. Am punctat în editorialul de ieri ce reprezintă Cornel Dinu pentru fotbalul românesc și am publicat câteva cifre din cariera „Procurorului”, realmente impresionante. Cu toate acestea, nu sunt puțini cei care contestă decizia consilierilor locali, de a-l declara pe „Mister” Dinu Cetățean de Onoare al urbei.

„S-a constituit o comisie de specialitate, care a venit cu această propunere. Nu văd unde ar fi problema sau ce nemulțumește?”, am ținut să aflăm și părerea primarului interimar Cristian Stan. Și noi considerăm că fotbalistul român al anilor 1970, 1972 și 1974 și fostul antrenor al naționalei României merită această distincție. Vorbim totuși despre o persoană de notorietate la nivel național, cu prezențe ca fotbalist la Campionate Mondiale și Europene. „Jurnal de Dâmbovița” l-a contactat ieri pe Cornel Dinu, care a aceptat să vorbească pe acest subiect, abordând pe parcurs și altele.

„Din multe puncte de vedere, am reprezentat cu cinste Târgoviștea de altădată”

Rep.: Bună ziua domnule Dinu, de la Târgoviște vă sun. Sper că nu deranjez!

- De unde, de la Târgoviște? Sigur, vă ascult cu plăcere.

Rep.: Cunoașteți că veți fi numit Cetățean de Onoare al municipiului Târgoviște?

- Mi s-a spus ceva, însă am niște probleme și nu știu dacă pot ajunge. Din multe puncte de vedere, am reprezentat cu cinste Târgoviștea de altădată, un oraș patriarhal, cu familii așezate, cu multă intelectualitate și cu un puternic spirit literar, în care cultura era la loc de cinste. Făcând „Ienăchiță Văcărescu”, unul dintre cele mai mari colegii din Țara Românească, mi-am creat o anumită capacitate de cunoaștere, tinzând spre elită. Nu-i voi uita niciodată pe minunații mei dascăli, în special pe marele profesor de limba română, domnul Gheorghe Oprescu, care mi-a transmis un puternic simț patriotic, un simț civic, de iubire a aproapelui. Știu că mai trăiește și domnul Stănescu, profesorul de fizică. Chiar dacă nu prea cochetam eu cu fizica, fiind mai atras de științele umaniste, și domnia sa îmi va rămâne la suflet. Clasa a VIII-a am parcurs-o mai libertin, datorită fotbalului în care eram implicat, dar școala a fost întodeauna școală. Le mulțumesc din toată inima dascălilor mei de la Târgoviște și sunt tare nerăbdător să-mi revăd în 2016 colegii de liceu, după 50 de ani. Mi-a făcut cinste să aud că voi fi declarat Cetățean de Onoare al orașului în care m-am născut, este o onoare pentru mine, o recunoaștere a meritului educațional și a ce însemnat Târgoviștea culturală de altădată.

Amintiri cu Ristache, Predoiu, Găvănescu sau Titi Ionescu

Rep.: Mai urmăriți fenomenul fotbalistic de la Târgoviște?

- Mă surprinde că lucrurile nu se așează așa cum trebuie acolo. Târgoviștea s-a descurcat cu cadre proprii și vă pot da mai multe exemple. În perioada anilor 60, mai puțin cunoscută pentru foarte mulți, era conducător un om deosebit, Mircea Săndulescu. Apoi, în anii 80, aveam un prim-secretar, Ristache, care mânca fotbalul pe pâine. Să nu-i uităm nici pe Georgică Predoiu sau pe inegalabilul Titi Ionescu, căruia îi urez multă sănătate. Din păcate, am avut episodul acela crunt, cu lupta nedreaptă din 86, când un sătuc ca Moreni, dealtfel cu tradiție petrolieră, să ne calce în picioare pe noi, Târgoviște, reședință de județ. Străinii nu fac bine locului, iar cele mai mari probleme ne-a pus tovarășul Gheorghe, de la Buzău, pe atunci adjunctul lui Găvănescu. Era un om fals pentru Târgoviște, de fapt, a ajutat Moreniul. Chiar și anii trecuți a ieșit un bluf cu persoanele care au pătruns la Târgoviște dinafară și nu au apreciat susținerea oferită de autoritățile locale, lâsând clubul cu deficit.

Rep.: Cunoașteți multe detalii importante ce țin de Chindia ultimilor ani.

- Cunosc foarte multe despre fotbalul târgoviștean din prezent, însă mi-e dor de Târgoviștea minunată de altădată, cu pateurile și covrigii lui Mitică Stoica, cu vinul lui nea Nae Olteiu, cu frizeria lui nea Sandu și cu prietenia lui Fane Marcu, cel care m-a trimis la Dinamo. Mai țin legătura cu Livică Stoica, directorul școlii de la Glodeni, pe care cred că o să-l și trimit când mi se va acorda titlul de Cetățean de Onoare al Târgoviștei.

„Nu e ușor să fii operat pe inimă”

Rep.: Să știți că sunt voci în Târgoviște, inclusiv din lumea sportului, care spun că nu ați merita această distincție. Invocă anumite episoade, în care ați fi pus piedici Târgoviștei pe când erați la Dinamo, încât a retrogradat.

- Fiecare este liber să spună orice. Personalitatea mea și felul în care sunt perceput la nivelul României se datorează educației primite la Târgoviște. M-am născut la Târgoviște, am crescut la Târgoviște, mi-am început educația la Târgoviște, am debutat în fotbal la Târgoviște și cred că am făcut cinste acestui oraș important, poate cel mai important din Țara Românească, în vremea copilăriei mele. Eu cred că este o onoare și pentru Târgoviște că a avut un asemenea reper pe meleagurile sale, ca un copil al urbei să ajungă la echipa națională. Lumea judecă mai injust, să o lăsăm în pace.

Rep.: V-am citit cărțile. Ați scris mult și frumos despre Târgoviște.

- Am scris adevărul despre Târgoviște.

Rep.: Cum vă mai simțiți?

- Mai greu cu bătrânețile. Nu e ușor să fii operat pe inimă.