23.05.2023 00:10

Terifiant!

Terifiant!
Galerie foto

Mi-au trebuit aproape 70 de ani ca să plâng pe stadion, cu eșarfa echipei dragi, Chindia, la gât, și la o masă a presei cum nu am văzut nici pe Arena Națională. Și tot atâția ani mi-au trebuit să văd că nu plâng singur. Mi-ar trebui un cazan să adun toate lacrimile vărsate pe noul stadion „Eugen Popescu”, după nebunia Chindia – Voluntari. Am văzut, deasemenea, un jurnalist pironit în scaun, cel mai autentic dintre noi toți, care privea (vă jur!) în profunzimea momentului.

Ca spectacol, premieră, fascinație, nocturnă, acest meci nu poate fi uitat niciodată. Deși Chindia și-a luat la revedere (pe cât mai curând!), de la prima competiție a fotbalului românesc, cu experiența mea jurnalistică, jur că vom reveni din sezonul viitor, 2023-2024! Cine mai are o asemenea „bijuterie? Cine poate face peste noapte o echipă gen Chindia? Și dacă pleacă jumătate dintre jucători, târgoviștenii se vor distra în Liga a 2-a.

Acum este supărare dar, vă asigur, tribunele vor fi pline încă de la primul joc al sezonului care urmează. Noi, dâmbovițenii, iubim fotbalul și suntem peste multe alte ținuturi ale Munteniei ca sufletism, abnegație, vorbire, exprimare. Poate că nu este aici locul să spun un lucru mare... ce l-a determinat pe Ceaușescu să mute capitala la Târgoviște, după vizita din 1988. „Ăia vorbesc românește”.

Revenind la titlu, este un moment terifiant, un moment greu, aproape ucigător. Și, totuși, există o durere mult mai mare decât retrogradarea, durerea provocată de politică. Unii s-au bucurat ca la carnaval de retrogradarea Chindiei. Asta își doreau, zoale pe conducerea Târgoviștei. Alții (au fost și din aceștia) au profitat de bunătatea edililor și au transformat tribuna oficială (cu cadouri) în locuri de joacă pentru copii. Și asta în timp ce oameni de 60, 70 de ani cereau permisiunea să intre pe stadion.

Așadar, politica... Suntem mai mult decât convinși că, fără gâlceava acestor două partide, atmosfera din jurul echipei ar fi fost alta. Niciodată ura nu construiește, doar distruge! Poate mai sunt și politicieni cu suflet, de omenie, care, printr-o analiză comună, să reașeze, după dezastru, echipa Chindia. Trebuie schimbat totul! În afara câtorva jucători, începând cu președintele, toți trebuie să lase locul altora mai buni. În fine, avem timp să ne ocupăm de toate!

 

 

Vasile Neagu