11.06.2019 00:13

Teatru de improvizație la Penitenciarul Mărgineni

Teatru de improvizație la Penitenciarul Mărgineni
Galerie foto

A.V.


În perioada 20.05.2019 - 31.05.2019, Asociația Tam - Tam, în parteneriat cu Penitenciarul Mărgineni, a desfășurat, în cadrul unității, activitățile proiectului „Past Tomorrow" - ateliere de teatru de improvizație în penitenciare, proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Pe parcursul celor 10 zile, 2 traineri specializati au susținut un atelier de improvizație cu o grupă alcătuită din persoane private de libertate, activități la care au asistat și o parte din cadrele unității, în vederea diversificării metodelor folosite în desfășurarea activităților și programelor de reintegrare socială.

Caracterul inovator al proiectului a fost dat de instrumentul folosit, improvizația, fiind un fenomen nou, în continuă dezvoltare. lmprovizația ajută la o mai bună cunoștere și acceptare, atât pentrul sine, cât și pentru ceilalți. Fiind vorba de crearea unor scene pe loc, s-a urmărit prin sugestii inspirate din real, prin jocuri care pun accentul pe ideea de grup și pe crearea de situații reale, să cultivăm și să consolidăm spiritul apartenenței la societate, la comunitate. În ultima zi a programului, persoanele private de libertate participante la atelier au susținut un spectacol de teatru de improvizație în incinta penitenciarului, în fața publicului, alcătuit atât din celelalte persoane private de libertate cât și din personalul penitenciarului.

„Obiectivul principal al proiectului a constat în utilizarea teatrului de improvizație ca instrument de reintegrare și dezvoltare personală a persoanelor private de libertate custodiate în cadrul penitenciarului, el fiind o dezvoltare a proiectului «Beyond Bars», care a fost implementat anul trecut în alte 2 unități penitenciare”, a precizat, prin intermediul unui comunicat de presă, cms-șef Tiberiu Ungureanu, directorul Penitenciarului Mărgineni.