03.10.2012 00:12

Târgoviștea, sursa de inspirație a artistului plastic Vasile Blendea

Târgoviștea, sursa de inspirație a artistului plastic Vasile Blendea
Galerie foto

❚ Afirmat în egală măsură în pictură și sculptură, Vasile Blendea are la Târgoviște o casă memorială, amenajată grație nepotului său, dar și a unor oameni cu dragoste de cultură, în casa memorială „Angela Georgescu”, întrucât casa-atelier a artistului a fost demolată la sistematizarea din 1983 ❚ Lucrări deosebite de pictură, grafică și sculptură sunt expuse și pot fi admirate în casa memorială, fiind o parte importantă din viața și inspirația lui Vasile Blendea

 

Un artist plastic afirmat în egală măsură în pictură și sculptură, Vasile Blendea este legat prin creația sa de Târgoviște și de județul Dâmbovița, având în oraș și o casă-atelier care, din păcate, a fost demolată la sistematizarea din anul 1983. Acesta chiar afirma: „Sursa, marea mea sursă de inspirație a fost orașul Târgoviște, unde am trăit o bună parte din viață, mi-o scotea în cale la orice pas”. Oameni de cultură, muzeografi de specialitate și cu inițiativa unui nepot al lui Vasile Blendea, tot artist plastic, Constantin Blendea (fost decan al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București), au amenajat la Târgoviște în casa „Angela Georgescu” (monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea), Casa Memorială „Vasile și Emilia Blendea”. Aici se află cea mai mare parte a creației artistului, uleiuri, grafică, sculptură.

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Criticul Vasile Florea sublinia în primul rând tema socialului în grafica și pictura lui Vasile Blendea, iar în sculptură, primordială este latura patriotică. Pictura sa are compoziții echilibrate, culori calde, pastelate, iar dintre lucrările expuse amintim „Așteptare II”, „Așteptare iarnă”, „Poarta Seimenilor”, „Strada Vasile Cârlova”, „Odihnă”, „Inundație pe strada Șanțului”, „Marginea orașului Târgoviște”, „Plimbare spre Valea Voievozilor”, „Intrare la Curtea Domnească”, „Natură statică cu mere și nuci” etc.

 

De asemenea, dintre numeroasele busturi sunt expuse „Bunica”, „Emilia”, „prof. I. Vasilescu”, „dr. Hașnaș”, „Marcel Olinescu”, „Cerșetor”, „Bibliotecara satului”. Arta monumentală a artistului este exprimată în basorelieful „Mărăști, Mărășești”, la sediul Regimentului 22 Infanterie-Târgoviște, „Jertfa” în Răzvadul de Sus, „Despărțirea” în Răzvadul de Jos, „Omagiu eroului”, în Voinești, „Vasile Cârlova”, „Ienăchiță Văcărescu”, „I.Al. Brătescu Voinești”, „Vlad Țepeș”, „Ștefan cel Mare”, cele mai multe lucrate în bronz și aflate în Târgoviște.

 

 

 

Petre Drăguțoiu || [email protected]