18.12.2014 00:20

Târgoviștea și Dâmbovița, în focul lui decembrie 1989

Târgoviștea și Dâmbovița, în focul lui decembrie 1989
Galerie foto

PETRE DRĂGUȚOIU


La 25 de ani de la Revoluția Română, Jurnal de Dâmbovița vă prezintă o retrospectivă a evenimentelor istorice desfășurate în fierbintele decembrie 1989 în Târgoviște și în județul nostru. Municipiul reședință de județ a închis triunghiul eroic Timișoara – București – Târgoviște.

Ele au devenit orașe martir, alături de multe alte localități din țară, aducându- și jertfa de eroi și răniți, jertfă la capătul căreia s-a încheiat un sistem totalitar reprezentat de soții Ceaușescu Nicolae și Elena.

 

22 decembrie: Târgoviștea începea să freamăte

În ziua de 22 decembrie 1989, după ora 11.30, când s-a făcut publică sinuciderea generalului Vasile Milea și după fuga cu elicopterul a soților Ceau- șescu, de pe sediul Comitetului Central al PCR, Târgoviștea începea să freamăte. Salariați de la Upet, COS Târgoviște, SARO, Romlux și alte unități reprezentative economice, culturale și de învățământ s-au îndreptat spre sediul Palatului administrativ și sediul primăriei. Forțând intrările, au aruncat și ars portretele cuplului Ceaușescu și cărțile comuniste. Primul nucleu revoluționar s-a format aici, la Palatul administrativ.

În acest timp, elicopterul se îndrepta către Târgoviște. Neavând permisiunea de a ateriza la UM Boteni, a aterizat între pista aerodromului și șoseaua națională, la IAS Titu. Soții Ceaușescu au fost reperați întâmplător de un grup de dâmbovițeni. Călătoria plină de neprevăzut a cuplului dictatorial prin județul nostru s-a încheiat la Centrul pentru Protecția Plantelor de la Priseaca, de unde a fost capturat de subofițeri de miliție, fiind adus la sediul Inspectoratului Județean de Miliție și Securitate și ulterior transferați la UM 01417 și predați comandantului acesteia, col. Andrei Kemenici, azi general în rezervă. Un amănunt inedit este că transportul lor de la Miliție la unitatea militară s-a făcut pe drumul ocolitor de la Gara Târgoviște Sud, loc unde manifestanții au blocat autoturismul și au cerut să-l percheziționeze.

Prezența de spirit a lt.col. Gheorghe Dinu, comandant adj. al Inspectoratului de Miliție, a schimbat poate cursul istoriei și a făcut ca soții Ceaușescu să nu fie linșați de mulțime. El le-a declarat protestatarilor că există informații potrivit cărora cuplul dictatorial este în Târgoviște și se grăbesc să-l captureze, salvându-i pentru câteva zile pe cei doi dictatori.

 

(va urma)