05.10.2015 00:17

Tăierile ilegale de copaci, sub control

Tăierile ilegale de copaci, sub control
Galerie foto

❚ Chiar dacă în Dâmbovița au fost depistate câteva zeci de hectare de tăieri ilegale, conducerea Direcției Silvice susține că în niciun caz județul nu se află sub cod roșu de defrișări, așa cum s-a prezentat recent în presa națională ❚ Dimpotrivă, pe cele cele 74.000 de hectare de fond forestier de stat și privat care se află în administrarea Direcției Silvice, materialul lemnos tăiat clandestin nu depășește 20 de hectare pe canton, iar pădurarii cărora li s-a furat lemnul... de sub nas au fost sancționați de conducerea instituției ❚ Campania de controale se finalizează în maxim două săptămâni, iar după aceea urmează o perioadă de contrainspecție

ANA MARIA POPESCU


Măsuri de stopare a tăierilor ilegale de material lemnos, luate de Direcția Silvică Dâmbovița! În această perioadă, instituția se află într-o amplă campanie de controale de fond forestier în toate cele 175 de cantoane gestionate de pădurari, fie că este vorba de pădurile statului sau de fondurile forestiere private, dar aflate în administrarea Direcției Silvice.

Potrivit directorului Direcției Silvice Dâmbovița, ing. Costel Preda, până acum au fost descoperite tăieri ilegale în cantoane, dar situația nu este deloc îngrijorătoare și asta pentru că materialul lemnos tăiat ilegal nu depășește 20 de hectare pe canton. Chiar dacă situația nu este una tragică, iar tăierile sunt cât de cât ținute sub control, asta nu înseamnă că pădurarii cărora li s-a furat lemnul... de sub nas nu au fost sancționați de conducerea instituției.

Directorul Direcției Silvice a mărturisit în cadrul unei conferințe de presă că mulți dintre pădurarii prinși în offsaid fie au rămas fără locurile de muncă, fie au fost „degradați” de la statutul de pădurar la cel de muncitor. Campania de controale se finalizează în maxim două săptămâni, iar după aceea urmează o perioadă de contrainspecție.

 

După controalele de fond, vin la rând contrainspecțiile

„Direcția Silvică Dâmbovița administrează 54.000 hectare fond forestier de stat și 20.000 hectare fond forestier privat prin contracte de administrare, respectiv contracte de pază. Suntem în plină campanie de controale de fond, în absolut toate cele 175 de cantoane. Sunt controale obligatorii de cel puțin două ori pe an. Până la această dată nu avem surprize neplăcute... În două săptămâni se finalizează aceste controale, după care de la un Ocol la altul, cu personal silvic de specialitate, prin încrucișare, vom executa și contrainspecții. Volumul sustras ilegal până la această dată este în jur de 1100 de metri cubi, dar vă spun că o să mai crească în urma acestor controale de fond, dar asta înseamnă un 0,001 metri cubi pe hectar, deci nu este alarmant, nu avem surprize în niciun canton cu volume mai mari de 20 metri cubi. 20 de metri cubi la 500 de hectare nu este un volum foarte mare, dar nu trebuie să fie, un pădurar bun nu trebuie să aibă mai mult de 6-10 metri cubi maxim într-un an volum de material lemnos nejustificat. Situația nu este deloc alarmantă, nu este deloc rea situația sustragerii materialului lemnos, s-a văzut clar că de când are loc această aplicație, din octombrie anul trecut, circulația materialului lemnos fără proveniență este mult mai mică”, a declarat directorul Direcției Silvice, Costel Preda.

 

Ing. Costel Preda: „Nu există nici măcar 0,1 hectare tăiate ilegal”

Chiar dacă în Dâmbovița au fost depistate câteva zeci de hectare de tăieri ilegale, conducerea Direcției Silvice susține că în niciun caz județul nu se află sub cod roșu de defrișări, așa cum s-a prezentat recent în presa națională.

Directorul Costel Preda a declarat că în județ nu există goluri forestiere cauzate de defrișări masive, cel puțin nu în cele 74.000 de hectare de fond forestier de stat și privat care se află în administrarea Direcției Silvice.

„Figuram în cele 26 Cod Roșu 1, dar vă asigurăm că pe raza celor 74.000 hectare nu există nici măcar 0,1 hectare tăiate ilegal, adică defrișare. Sunt și la noi, cum am spus, maxim 20 metri cubi într-un canton, dar nu există poieni și goluri rezultate în urma unor tăieri ilegale”, a subliniat directorul Direcției Silvice Dâmbovița.