20.04.2015 00:18

Sute de credincioși la Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii

Sute de credincioși la Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii
Galerie foto

❚ Oamenii au venit să ia agheasmă de la binecunoscutul loc de pelerinaj al Mănăstirii Nucet, cunoscut sub numele „Fântâna de leac” ❚ Anul acesta au lipsit incidentele, enoriașii așteptându-și rândul ❚ Evenimentul a fost onorat de europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă, ministrul Muncii, Rovana Plumb, parlamentari PSD de Dâmbovița, prefectul județului – Ioan Marinescu și președintele CJD – Adrian Țuțuianu, cărora li s-au alăturat mai mulți primari de comune și politicieni din județ

CORVIN DUMITRICĂ


La sfârșitul săptămânii trecute, vineri, 17 aprilie, de Izvorul Tămăduirii, a fost sărbătoare mare în comuna Nucet, marcându-se totodată și Ziua comunei. Fiind ziua în care se sfințesc apele, ca în fiecare an, sute de credincioși au așteptat să ia o sticlă cu agheasmă de la binecunoscutul loc de pelerinaj al Mănăstirii Nucet numit „Fântâna de leac” .

Anul acesta au lipsit incidentele, iar jandarmii au reușit să țină oamenii liniștiți, ei așteptând în ordine să ia agheasma mică. Evenimentul a fost onorat de europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă, ministrul Muncii, Rovana Plumb, parlamentari PSD de Dâmbovița, mai mulți primari de comune și politicieni din județ. Au fost prezente autoritățile județene, în frunte cu prefectul Ioan Marinescu și președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu. Slujba de sfințire a apei de la Nucet a fost săvârșită de un sobor de preoți, ÎPS Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, săvârșind anul acesta Sfânta Liturghie la Catedrala Mitopolitană din Târgoviște, împreună cu părinți consilieri, părinții profesori, membri ai comisiei Olimpiadei Naționale de Religie, în prezența oficialilor de la Ministerul Educației, a elevilor participanți la Olimpiadă și a numeroși credincioși. Izvorul Tămăduirii este sărbătoarea celebrată anual de Biserica Ortodoxă în Săptămâna Luminată, în prima vineri de după Paști.

Potrivit wikipedia, originea acestei sărbători se află în legenda unei minuni care s-a petrecut lângă un izvor de lângă Constantinopol. Un orb și-a recăpătat vederea spălându-se pe ochi cu apa acestuia. El ajunsese aici călăuzit de viitorul (la acea vreme) împărat al Bizanțului Leon I – căruia îi ceruse apă – împăratul la rândul lui călăuzit și îndemnat fiind de glasul Maicii Domnului. Ajuns mai târziu în scaunul împărătesc, Leon I a construit la locul respectiv o biserică din zid.