27.09.2017 00:18

Susținere parlamentară pentru miniștri Plumb și Shhaideh

Susținere parlamentară  pentru miniștri Plumb și Shhaideh
Galerie foto

ANA MARIA POPESCU


Direcția Națională Anticorupție cere Camerei Deputaților să permită instituției să înceapă urmărirea penală față de doi miniștri ai Guvernului Tudose, respectiv Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene și Sevill Shhaideh, vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale. Procurorul șef al DNA susține că pe vremea când era ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice, ministrul dâmbovițean Rovana Plumb ar fi săvârșit un abuz în serviciu în dosarul în care este vizat și vicepremierul Sevill Shhaideh, dosar referitor la trecerea ilegală a unei părți din Lacul Belina și Brațul Pavel în administrarea Consiliului Județean Teleorman. Se pare că este vorba despre o Hotărâre de Guvern prin care a fost posibilă trecerea, în mod ilegal, spun procurorii DNA, a Insulei Belina și a Brațului Pavel din domeniul public al statului în administrarea CJ Teleorman, iar mai apoi în administrarea unei societăți private. Pentru că în mod statutar pentru aceste acuzații cei doi miniștri ar trebui să rămână fără mandatele pe care le au în Guvernul Tudose, liderii PSD s-au întrunit rapid în ședință pentru a decide soarta celor doi demnitari. După mai multe ore de discuții și dezbateri, social democrații au decis că, până la proba contrarie, cei doi miniștrii se bucură de prezumția de nevinovăție și au decis să le susțină în continuare din punct de vedere politic. În aceste condiții, Rovana Plumb și Sevill Shhaideh au anunțat că nu se gândesc la varianta demisiei, mai ales că în momentul de față se bucură de sprijinul colegilor de partid. Și parlamentarii PSD de Dâmbovița îi susțin pe cei doi miniștrii ai Guvernului Tudose și la momentul în care solicitarea DNA va ajunge în Parlament vor vota în consecință.

„Sunt convinsă că au fost respectate dispozițiile legale”

„În România, orice persoană se bucură de prezumția de nevinovăție. Sunt convinsă că au fost respectate dispozițiile legale atunci când s-a adoptat Hotărârea de Guvern. În aceste condiții, nu văd niciun motiv pentru care doamna ministru Rovana Plumb ar trebui să își dea demisia”, ne-a declarat Claudia Gilia, deputat PSD de Dâmbovița

DNA, atac la adresa PSD

„Acțiunea DNA este un atac la adresa Partidului Social Democrat, a Guvernului și țintește doi dintre cei mai importanți miniștrii din Guvern, doamna Sevill Shhaideh, viceprim- ministru și ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, și doamna Rovana Plumb, ministru al Fondurilor Europene. Susțin rămânerea lor pe funcții și consider că prezumția de nevinovăție trebuie recunoscută tuturor. Guvernele, indiferent de coloratura lor, au adoptat de-a lungul timpului sute de hotărâri privind transferul unor bunuri din domeniul public al statului în domeniul privat. Sunt convinsă că și Hotărârea de Guvern cu privire la care DNA efectuează cercetări are o fundamentare juridică riguroasă și la data adoptării a avut avizele necesare. În acest moment, Guvernul este gata să prezinte în Parlament proiectul de lege privind justiția, în comisiile parlamentare sunt audiați procurori, oameni politici, foști ofițeri SRI care reclamă modul ilegal de funcționare al unor instituții. Să fie aceasta o coincidență? Eu nu cred”, ne-a declarat Oana Vlăducă, deputat PSD de Dâmbovița.