05.06.2018 00:18

Suspendarea președintelui Iohannis nu este agreată de PSD

Suspendarea președintelui Iohannis nu este agreată de PSD
Galerie foto

❚ „Vom încerca prin toate mijloacele legale să evităm suspendarea președintelui Iohannis”, a declarat deputatul PSD, Oana Vlăducă

VIOLETA STANCIU


PSD nu dorește suspendarea președintelui României, Klaus Iohannis, care întârzie să aplice decizia Curții Constituționale și să o revoce din funcție pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. Deputata PSD de Dâmbovița, Oana Vlăducă, a anunțat ieri, în conferința de presă a acestei formațiuni politice, că există și alte căi prin care președintele țării poate fi determinat să-și exercite atribuțiile constituționale de serviciu, iar PSD intenționează să se folosească de toate aceste mijloace legale în perioada imediat următoare. Astfel, în cazul în care președintele țării va amâna foarte mult semnarea decretului, există varianta unei noi sesizări la Curtea Constituțională privind termenul rezonabil în care președintele poate să-și exercite această obligație, precum și calea de urmat în cazul în care președintele depășește acest termen.

„În momentul de față nu există o discuție în PSD despre suspendarea președintelui Iohannis. Noi vom încerca prin toate mijloacele legale să evităm un astfel de demers. Prioritatea noastră este să guvernăm bine, nu să alimentăm un conflict politic din care nu are nimeni de câștigat. Există și alte căi care pot fi urmate pentru a-l determina pe președintele Iohannis să-și exercite atribuțiile. În primul rând, există în Constituție mai multe termene pentru exercitarea atribuțiilor de către președinte, termene care prin analogie pot fi asimilate obligației constituționale a lui Iohannis de a emite decretul de revocare a d-nei Kovesi. În al doilea rând, Curtea Constituțională a mai transpus prin analogie principiile privind respectarea obligațiilor constituționale ale președintelui. De exemplu, decizia CCR că președintele poate respinge o singură dată o propunere de ministru a fost fundamentată prin analogie cu posibilitatea președintelui de a refuza o singură dată promulgarea unei legi, în termen de 20 de zile. În al treilea rând, în mod similar Curtea Constituțională ar putea stabili că termenul rezonabil pentru emiterea decretului de revocare ar putea fi același cu termenul de promulgare a unei legi, deci de 20 de zile. Prin urmare, dacă d-nul Iohannis va amâna foarte mult semnarea decretului, există varianta unei noi sesizări la Curtea Constituțională privind termenul rezonabil în care președintele poate să-și exercite această obligație, precum și calea de urmat în cazul în care președintele depășește acest termen și vă dau ca exemplu publicarea deciziei de revocare în Monitorul Oficial sub semnătura ministrului Justiției. În orice caz, noi, PSD vom folosi toate mijloacele legale și constituționale pentru a evita suspendarea președintelui Iohannis”, a declarat deputatul PSD de Dâmbovița, Oana Vlăducă.