23.06.2022 00:15

Suspendarea angajărilor la stat, în colimatorul opiniei publice

Suspendarea angajărilor la stat, în colimatorul opiniei publice
Galerie foto

Guvernul a aprobat ordonanța de urgență prin care suspendă ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din administrația publică, începând cu 1 iulie și până la finalul anului. Astfel, vor fi reduse cheltuielile și va fi încadrată ținta de deficit. Reporterii cotidianului nostru au stat de vorbă cu mai mulți dâmbovițeni, întrebându-i dacă înghețarea angajărilor în sistemul public este o soluție pentru rezolvarea problemelor financiare ale statului român?

 

*Nu este o soluție. În primul rând, nu este o soluție pentru că vorbim despre o perioadă temporală, deci de la 1 ianuarie 2023 începe iar nebunia cu angajări la grămadă. În al doilea rând, eu cred că este o mare păcăleală, pentru că vor găsi soluții să-și angajeze oamenii lor. Vor găsi uși deschise mai pe la „spate” așa, deci nu va fi rezolvată nicio criză financiară.

*Este o măsură bună, care cred că trebuia luată de mult. Avem prea mulți oameni în sistemul public. Eu acum aflu că e valabilă suspendarea până la sfârșitul anului. Asta ar însemna că după vor veni multe guri care trebuie hrănite. Vedem ce va fi.

*Nu asta este soluția, vă spun eu. Am lucrat toată viața mea la stat și am o pensie mică, la fel și soția. Nu angajatul de la stat face gaură în buget. Cât câștigă un simplu angajat de la stat…vă spun eu că cei mai mulți până în 3.000 net. Vi se pare mult, poți trăi cu banii ăștia? Dar hai să vedem ce salarii au directorii de instituții de stat. Peste 90% dinte ei au mai mult de 10.000 de lei sau aproape de atât. La ăștia e problema, ei storc statul de bani, nu amărâtul de angajat care nu ajunge nici la 3.000.

*Nici pe de parte nu este o soluție. În mediul bugetar trebuie făcută mai întâi o curățenie generală. Să fie aduși oameni capabili, nu piloșii. Dacă mergem acum la Compania de Apă din Târgoviște, din 200-300 și ceva de angajați, dacă găsim 3 care nu au fost aduși pe linie de partid. Și așa se procedează peste tot. Trebuie aduși oameni capabili și dați afară incompetenții. Nu ajută pe nimeni cu nimic că oprești cinci luni angajările la stat și după reiei aceeași practică defectuoasă, cu angajări pe pile și tot așa…

*Minciuni gogonate și gogoși necomestibile vândute de dumneavoastră presa. Nu vă mai crede nimeni. O să se facă angajări în continuare, și evident, cei care au pile vor fi aduși. La fel cum s-a întâmplat și până acum.

*Păi, văd că soluția e să nu mai muncească omul. O să ajungem toți pe ajutoare sociale sau cum va fi? Poate va fi o soluție, nu zic, dar o să zic dacă trece perioada asta de șase luni și situația financiară la buget e tot deficitară. Pe noi pensionarii ne mint în fiecare zi. Nu se mai poate așa. Dacă nici după măsura asta nu se rezolvă criza, atunci înseamnă că sunt incompetenți. Să plece toți!

 

Așadar, opiniile dâmbovițenilor pentru înghețarea angajărilor la stat până la 31 decembrie 2022 sunt împărțite. Cei mai mulți sunt totuși pesimiști că problemele financiare din mediul bugetar vor fi rezolvate cu această măsură.

 

 

Ștefan Khalil