12.04.2016 00:14

Surpriză teatrală la Universitatea "Valahia"

Surpriză teatrală la Universitatea
Galerie foto

GEORGE COANDĂ


La Universitatea „Valahia” din Târgoviște, în amfiteatrul Institutului de Cercetare Științifică Multidisciplinară, recent, am putut consemna un eveniment cultural inedit pentru această instituție de învățământ superior. Este vorba despre o surpriză teatrală într-un spațiu tehnico- științific, de fapt, o premieră la Universitatea „Valahia”: spectacolul „Seniorii în direct” susținut de Teatrul Nostru, afiliat Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) și Uniunii Artiștilor Plastici (UAP).

Așa cum a ținut să precizeze prof.univ.dr. Nicolae Vasile, inițiatorul prezenței Teatrului Nostru la universitatea târgovișteană, cadru didactic la Facultatea de Inginerie Electrică Electronică și Tehnologia Informației, spectacolul a fost un dar oferit de UZPR acestei Alma Mater. Mulțumirile au fost transmise de prof.univ.dr. Gabriela Teodorescu, prorector al Universității „Valahia”, care și-a exprimat, totodată, satisfacția că instituția de învățământ superior târgovișteană a fost aleasă pentru un asemenea eveniment. În inspirata regie a binecunoscutei actrițe Claudia Motea, actorii, mulți amatori (medici, scriitori, jurnaliști, universitari), dar recomandându-se, fiecare, prin real har scenic, au făcut din spectacolul „Seniorii în direct” un adevărat regal teatral. Gândit în format puzzle, spectacolul este ilustrat cu momente de impact dramatic prelevate din scrierile unor autori români de ieri și de azi, cum sunt „Zița și Spiridon” (I.L. Caragiale), „Scara” (Nicolae Vasile), „Farmacia” (Corneliu Zeană), „Pomul cu ciori”, „Violul” (Daniel Neguț), „Fredie”, „Cardul”, „Tu crezi a fost iubire adevărată” (Ion Minulescu), „Romeo și Julieta la vârsta a treia” (o adaptare de Rodica Subțirelu). Excelentă a fost interpretarea fiecărui actor care a dat persuasivitate personajelor din acest puzzle.

Cum caracterul spectacolului a fost unul ironic, fiecare interpret și-a marcat personajul cu vivacitate, unii dezvoltând o gesticulație surprinzătoare. Să-i numim: Anastasia Hanganu, Camelia Oprița, Silvia Săracu, Nicolae Vasile, Mariana Anghel, Corneliu Zeană, Dana Gîju, Dan Gîju, Daniel Neguț, Marinela Tocaciu, Remus Fișcă, Rodica Subțirelu, Petre Răcănel. Admirabile intermezzouri-le susținute între momentele spectacolului de tânăra violonistă Grațiela Marineață. Epilogul spectacolului a fost „semnat” de viu aplaudatele recitaluri poetice susținute de reputatele actrițe Doina Ghițescu și Manuela Golescu, Și pentru că spectacolul a fost bine primit de universitari și studenți, Teatrul Nostru a fost invitat să mai poposească la Universitatea „Valahia”. Invitația – promisiunea a fost promptă – va fi onorată curând.