04.10.2016 00:18

Suplimentarea de buget, gură de oxigen pentru asistența medicală

Suplimentarea de buget, gură de oxigen pentru asistența medicală
Galerie foto

❚ Fondurile pentru investigațiile paraclinice au fost deja repartizate furnizorilor, până la sfârșitul anului, iar aceștia au obligația să le împartă lunar, în funcție de adresabilitatea pe care o au la cabinet, cu mențiunea că pentru investigațiile performante încă se folosesc listele de așteptare ❚ Pe asistența stomatologică, lucrurile nu stau deloc bine, știut fiind că medicii consideră sumele decontate prea mici și nu încheie contracte cu CJAS ❚ ªi la decontarea concediilor medicale, Casa Dâmbovița stă bine, față de alte case județene unde restanțele ajung și la incredibila perioadă de 3 ani

interviu cu ec. Niculina Sandu, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Dâmbovița

VIOLETA STANCIU


CJAS Dâmbovița stă bine cu decontarea concediilor medicale

Rep.: Care este situația concediilor medicale la nivelul județului Dâmbovița? Câte concedii medicale decontează CJAS Dâmbovița într-o lună?

- Referitor la situația concediilor medicale decontate angajatorilor, CJAS Dâmbovița restituie concediile medicale, din primele cinci zile, suportate de către angajatori începând cu ziua a șaptea. Pentru aceasta angajatorul trebuie să se adreseze cu cererea de restituire Casei de Sănătate. La nivelul județului Dâmbovița, noi am decontat toate concediile medicale și nu înregistrăm sold către angajatori. Suntem cu soluționarea cererilor de restituire la data de 16 august 2016, mă refer la solicitări depuse. Stăm bine în comparație cu alte case de sănătate din țară, care au soldul cu trei ani în urmă, dar este foarte adevărat că am muncit foarte mult pentru a ajunge aici... Într-o lună plătim în jur 400-500 de cereri de concedii medicale

Investigațiile de înaltă performanță, tot pe liste de așteptare

Rep.: Ce ne puteți spune despre fondurile alocate investigațiilor paraclinice, unde lista de așteptare a devenit deja regula de bază?

- Investigațiile paraclinice pentru RMN, Tomograf sunt, într-adevăr, investigații de înaltă performanță necesare pentru stabilirea unui diagnostic destul de clar. CJAS Dâmbovița a repartizat pentru anul 2016, tuturor furnizorilor aflați în relație contractuală cu casa, sume până la finalul anului, în urma aplicării criteriilor prevăzute în norme, respectiv criterii de resurse umane, de resurse tehnice. Din bugetul alocat am transmis furnizorilor sumele, trimestrial, pe care să și le repartizeze lunar, în funcție de adresabilitatea pe care o au la cabinet. Prin suplimentarea de buget, am reușit să alocăm sume, până la data de 31 decembrie 2016, pe toate domeniile de asistență medicală, nu numai la investigații paraclinice. În acest moment, nu avem niciun domeniu de asistență medicală fără sume pe contract. Pot să spun că situația este bună. Furnizorii au obligația să-și formeze liste de așteptare. Este adevărat că la investigațiile de înaltă performanță există, la nivelul furnizorilor, o listă de așteptare.

Rep.: Se mai pune problema unei noi rectificări bugetare?

- Nu se mai pune problema de rectificare pentru că am primit bani până la sfârșitul lunii decembrie a.c. Dacă va mai fi o altă rectificare, cu atât mai bine.

Stomatologia, „știrbă” pe zonele Moreni și Găești

Rep.: S-au mai îmbunătățit lucrurile pe asistența stomatologică, unde medicii nu prea se înghesuie să intre în relație contractuală cu CJAS Dâmbovița?

- Perioada de contractare a fost în cursul lunii iulie 2016, cu valabilitate de la 1 august. Noi am mai deschis o altă perioadă de contractare, dar nu am avut solicitări până în acest moment. Pe asistență medicală stomatologică, așa cum este de altfel pe toate domeniile de asistență, avem deficit de medici. Pe acest domeniu avem câteva zone ale județului care sunt descoperite, în sensul că nu sunt medici care se află în relație contractuală cu CJAS Dâmbovița. Avem zona Moreni, unde nu există niciun medic, dar și zona orașului Găești unde avem un singur medic în relație contractuală cu casa de sănătate. Ceilalți medici stomatologi sunt în mediul privat. Se motivează plafonul mic, stabilit prin norme metodologice, care pleacă de la 1600 de lei și la care se adaugă gradul profesional, zona urbană, zona rurală...