11.06.2015 00:10

Sunt permise venituri de 3000 lei pe an fără suspendarea indemnizațiilor

Sunt permise venituri de 3000 lei pe an fără suspendarea indemnizațiilor
Galerie foto

❚ Noua prevedere permite realizarea de venituri supuse impozitului pe venit prin desfășurarea unei activități pe perioada de concediu de creștere copil de maximum 3.000 lei pe parcursul un an, adică de 250 lei lunar ❚ Plata indemnizației nu se suspendă nici în cazurile în care persoana primește diverse sume în baza legii, altele decât cele rezultate din desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu

VIRGIL VOINESCU


Persoanele care primesc indemnizații pot realiza în aceeași perioadă și unele venituri impozabile, fără ca plata indemnizației să se suspende. Acest lucru este posibil după ce OUG nr. 111/2010 a fost modificată privitor la încetarea sau suspendarea prestațiilor, a anunțat recent purtătorul de cuvânt al Agenției Județene de Prestații și Inspecție Socială (AJPIS) Dâmbovița, Mihaela Matei.

Aceasta a spus că legislația prevede un maximum de venit anual impozabil de 6 ISR.

„În legislație a apărut o nouă prevedere potrivit căreia se pot realiza venituri supuse impozitului pe venit prin desfășurarea unei activități pe perioada de concediu de creștere copil de maximum 6 ISR, respectiv 3.000 lei pe parcursul uni an calendaristic”, a explicat Mihaela Matei.

Aceasta a mai arătat că venitul de 6 ISR, respectiv 3.000 lei pe an, ar însemna un venit lunar al persoanei de 250 de lei pe lună.

„Această prevedere s-a introdus în special pentru cei care au avut venituri din muncă la nivel de 9 lei, 5 lei, 10 lei din unele activități pentru care ulterior au fost constituite debite”, a declarat purtătorul de cuvânt al AJPIS Dâmbovița, care a precizat că prin excepție, plata indemnizației pentru creșterea copilului nu se suspendă nici în cazurile în care persoana primește diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual, acordate în perioada concediului pentru creșterea copilului, altele decât cele rezultate din desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu, precum și în cazul în care primește indemnizații în calitate de consilier local sau județean, indiferent de nivelul acestora.