27.09.2013 08:19

Strategia parteneriatelor românești

Strategia parteneriatelor românești
Galerie foto

 

dr. DAN LUCA


Observăm și admirăm Polonia care și-a consolidat locul 6 ca putere politică în UE. Nu e nici o urmă de îndoială și acum toată lumea la Bruxelles o poziționează în cadrul topului 6 european (alături de Germania, Franța, Marea Britanie, Italia și Spania). Ca români, avem o simetrie de interese cu Polonia, ei sunt preocupați de Marea Baltică și vecinătatea estică, și noi vrem stabilitate la Marea Neagră.

 

În plus, majoritatea domeniilor pe care Polonia le pune pe agenda UE sunt de mare interes și pentru noi. Polonia joacă un rol de jolly jocker în arena europeană: membru al grupului Visegrad, mizând pe Europa Centrală, dar joacă și precum țările mari, alături de ele. Premierul român a precizat că, pe lângă regionalizare, la capitolul absorbției fondurilor europene avem multe de învățat de la Polonia.

 

Ponta completa, cu ocazia vizitei efectuate la Varșovia, că cele două țări au opțiuni „absolut identice” despre ceea ce trebuie făcut la nivel european în anii care urmează. Germania și-a consolidat de la an la an poziția în topul partenerilor economici ai României. România, după câțiva ani de criză economică, socială și politică, și-a recâștigat stabilitatea și vrea să redevină un partener strategic și de încredere pentru Germania.

 

Să nu uităm că Germania este principalul contribuabil la bugetul UE, având în vedere situația sa economică, și are o voce cu puternică rezonanță în deciziile europene. E bine să ne orientăm și spre filiera latină.

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Dacă vorbim de Spania și Italia, am evidențiat o oportunitate pe care am folosit-o prea puțin, deși sunt un milion de români în fiecare dintre aceste țări. Italia reprezintă „casa adoptivă” pentru peste un milion de imigranți români, aproape un sfert din numărul total de minorități ai țării. Experții în afaceri europene așteaptă o repoziționare a Italiei în dezbaterile europene, președinția italiană a UE din al doilea semestru al anului 2014 fiind un bun prilej de a repune Italia pe harta Europei influente.

 

Italia, ca a treia mare putere economică din eurozonă și una dintre statele ce sprijină integrarea, are rolul său în stabilirea viitorului UE. La aproape 65 de ani de relații diplomatice între România și China, premierul român Victor Ponta declara recent că își dorește un parteneriat strategic, ce vizează colaborarea politică, evident cea economică - aceasta fiind cea de substanță - dar și culturală, în sectorul educației, precum și în alte domenii.

 

Dincolo de interfața spectaculoasă cu care China impresionează în ultimii ani – kilometri de autostrăzi moderne, zgârie-norii Shanghai-ului, trenurile de mare viteză sau numeroasele aeroporturi, nu mai este o noutate pentru nimeni nici puterea sa economică cu care a reușit să pătrundă pe piețele externe, inclusiv în marile state europene. Dacă până nu de mult chinezii erau recunoscuți pentru mâna de lucru foarte ieftină, azi vorbim deja de mari investiții în sectorul energetic, sau mai mult, în cel bancar, în țări precum Germania.

 

Dacă România vrea să joace un rol mai important în Uniunea Europeană, cred cu tărie că întâi de toate trebuie să-și analizeze opțiunile și oportunitățile geopolitice. Viitorul val de integrare va fi înspre Balcanii de Vest, deci putem juca un rol cheie în acest dosar. România poate să găsească matur și realist poziționarea sa în UE; contează enorm relația cu „fortăreața Bruxelles”, dar și cu Germania, Italia, Spania și Polonia.

 

Dan Luca este doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, fondator în 2003 al Clubului „România-UE” Bruxelles. Are 41 de ani și își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxelles-ul european și dilemele comunicării. Este profesor la universități din Bruxelles, Gorizia (Italia), București și Cluj. În 2008, inspirat și sprijinit de social-democrații germani, socialiștii francezi și laburiștii britanici, a înființat la Bruxelles prima filială din afara teritoriului României a unui partid politic român – PSD Bruxelles.