29.01.2015 00:21

Strategia de dezvoltare a județului, în ședința CJD

Strategia de dezvoltare a județului, în ședința CJD
Galerie foto

❚ Două ore au durat dezbaterile pe marginea acestui subiect de mare interes pentru județ ❚ Dintre parlamentari, nu au participat decât patru: senatorul Valentin Calcan și deputații Leonardo Badea, Ionuț Săvoiu și Florin Popescu ❚ Toate propunerile din județ vor fi analizate și incluse în Strategia de dezvoltare

VIRGIL VOINESCU

 


 

În ședința ordinară a Consiliului Județean Dâmbovița (CJD) de ieri, 28 ianuarie a.c., care s-a desfășurat la Centrul Internațional de conferințe al Universității Valahia, a fost pusă în dezbatere lărgită Strategia de dezvoltare a județului Dâmbovița. Alături de consilierii județeni, la această întâlnire importantă pentru viitorul județului, au participat în calitate de invitați: președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița – Gelu Rusescu, reprezentanți ai unor societăți comerciale (Oțelinox, Supercom, Centrul Tehnologic Renault Titu, Carpatcement Fieni, Arctic Găești, Parc Industrial Moreni).

În ceea ce-i privește pe parlamentari, doar patru au răspuns invitației de a participa la această dezbatere, și anume: senatorul Valentin Calcan și deputații Leonardo Badea, Ionuț Săvoiu și Florin Popescu. Au mai participat viceprimarul Târgoviștei – Cristian Stan, viceprimarul de la Titu – Vlad Oprea, directorii stațiunilor de cercetare din județ, alături de care s-au mai aflat vicepreședinții CJD – Marin Antonescu și Adrian Dumitru, secretarul județului – Ivan Vasile Ivanoff și subprefectul Antonel Jîjîie.

Strategia de dezvoltare a județului a fost prezentată de consultantul CJD, Aida Catană. Strategia este realizată în baza unui proiect cu finanțare europeană, este aprobată, astfel că s-a avut în vedere actualizarea principalelor aspecte, în corelare cu programele aflate în dezbatere între guvern și Comisia Europeană. În actualizare s-a ținut cont de viziunea de dezvoltare a autorităților județene cărora le va reveni obligația implementării și monitorizării proiectelor, în strânsă legătură cu celelalte autorități ale administrației publice locale.

Dezbateri și propuneri

Timp de două ore, oameni de afaceri, unii dintre consilierii județeni și dintre parlamentari au făcut trimiteri la subiecte de mare interes: infrastructura de drumuri, de apă și de canal, turismul, agricultura. În final, președintele CJD, Adrian Țuțuianu, a făcut precizări în special pentru mediul de afaceri:

„Pe POR 2014-2020 în martieaprilie se închid negocierile și o să avem primele ghiduri, undeva, în toamnă. Există o axă prioritară 1 – Promovarea transferului tehnologic și o axă prioritară 2 – Îmbunătățirea competitivității IMM-urilor”.

Totodată, președintele CJD a precizat că, la momentul apariției ghidurilor, vor fi organizate noi dezbateri, mai ales că pe POR Competitivitate, axa prioritară 1 este dedicată cercetării, dezvoltării și inovării, iar axa 2 – tehnologiei informației și comunicațiilor.

„Vor fi bani dar, din păcate, nu prea am fost prezenți cu mediul de afaceri pe zona de atragere a fondurilor europene, din diverse motive”, a mai precizat Adrian Țuțuianu.

Tot ce s-a discutat pe marginea Strategiei de dezvoltare a județului, punctele de vedere transmise de primari sau de primării, va fi încorporat în varianta finală. Unanimitate de voturi La punctul doi al ordinii de zi, a fost aprobat cu unanimitate de voturi proiectul de hotărâre pentru aprobarea prioritizării propunerilor de investiții la infrastructura rutieră de interes județean în cadrul POR 2014-2020.

Există două priorități: drumul Moreni – Târgoviște – cuplat cu centura Târgoviștei și drumul de la fosta unitate militară de la Gara Târgoviște Sud – Comișani – Băleni – Dobra – Bilciurești – Cojasca – Bujoreanca, sectorul de drum de la Ungureni – Butimanu – Niculești – toate cu continuitate în Ilfov. Proiectul al doilea pleacă din Giurgiu, trece prin Teleorman și ajunge la Găești.