11.04.2016 00:17

Străinii, cu ochii pe terenurile agricole românești

Străinii, cu ochii pe terenurile agricole românești
Galerie foto

❚ După ce fenomenul a fost scăpat de sub control în Transilvania, unde mai mult de jumătate dintre terenurile românești au fost deja înstrăinate, acum samsarii de terenuri și-au îndreptat atenția spre pământurile mănoase din sudul țării ❚ În Dâmbovița, străinii s-au arătat interesați de cumpărarea de terenuri agricole, dar nu de natură să îngrijoreze autoritățile locale sau județene, cel puțin deocamdată ❚ Directorul Direcției Agricole Dâmbovița, Ion Oprea, este împotriva vânzării terenurilor către cetățeni de peste hotare, chiar dacă forța de muncă ar fi din România și probabil nu s-ar exporta materie primă

VIOLETA STANCIU


Străinii, tot mai interesați de terenurile agricole românești! După ce fenomenul a fost scăpat de sub control în Transilvania, unde mai mult de jumătate dintre terenurile românești au fost deja înstrăinate, acum samsarii de terenuri și-au îndreptat atenția spre pământurile mănoase din sudul țării. După decimarea industriei românești de către străini, bineînțeles cu ajutorul guvernanților care s-au tot perindat timp de 26 de ani pe la conducerea țării și care le-au pus „pe tavă” o legislație permisivă, după înstrăinarea resurselor minerale ale țării, tot către străini, după raderea pădurilor strămo șești de pe fața pământului și exportarea lemnului brut în alte țări, care-și protejează propriile resursele naturale, acum a venit rândul terenurilor agricole românești să ajungă pe mâna... străinilor. România a devenit „patria” străinilor. În aceste condiții ne întrebăm retoric câți dintre oamenii de afaceri români, potenți financiar, dețin terenuri agricole, păduri și alte cele în țările din UE, și nu numai.

Străinii dețin suprafețe de teren și în județul Dâmbovița

La nivel micro, respectiv în județul Dâmbovița, străinii s-au arătat interesați de cumpărarea de terenuri agricole, dar nu de natură să îngrijoreze autoritățile locale sau județene, cel puțin deocamdată...

„Nu s-a cumpărat masiv, dar sunt câteva ferme în partea de sud a județului care au fost cumpărate de străini. Eu știu că astă vară, când au fost calamitățile, am fost în echipa de constatare și am mers în partea de sud a județului și într-adevăr câțiva proprietari erau străini. Terenurile erau lucrate. Eu, în principiu, sunt împotriva vânzării terenurilor către străini, pentru că, dacă ai vândut la un străin, în general, terenul nu mai este al nostru. Poate să vină să facă ce vrea acolo. La noi, în partea de sud a țării, s-a vândut mai puțin, mai mult în Transilvania, pentru că acolo a fost interesul. Dar, una peste alta, dacă se lucrează nu ar fi o problemă, că nu o să vină cu oameni din afară să-l lucreze. Nici cu exportul nu ar fi o problemă, dar ideal ar fi să nu se exporte materie primă, ci produsul prelucrat, care are un adaos mai mare. Deci, eu personal, sunt împotriva vânzării terenurilor către străini”, a declarat ing. Ion Oprea, președintele Asociației Pomicultorilor Dâmbovița.

Pomicultura, scăpată momentan

Din acest punct de vedere, pe zona de pomicultură, oamenii pot sta liniștiți pentru că străinii nu și-au făcut încă simțită prezența.

„În pomicultură nu au pătruns străinii și, chiar dacă ar fi interesați, loturile sunt mici și deci nu sunt viabile pentru ei... Străinii vor câteva zeci de hectare și nu ai de unde să strângi atâtea. Chiar dacă ar cumpăra de la 3-4 persoane, tot se găsește unul în mijlocul terenului care nu vrea să vândă”, a mai menționat reprezentantul pomicultorilor de pe Valea Dâmboviței, Ion Oprea.