07.04.2017 00:25

Statul deține mai puțin de jumătate din pădurile județului

Statul deține mai puțin de jumătate din pădurile județului
Galerie foto

❚ Pădurile statului ocupă 46,11% din fondul forestier al județului ❚ Anual, Direcția Silvică Dâmbovița realizează în jur de 50 ha împăduriri integrale și 120 ha regenerări naturale ❚ Pe teritoriul celor patru fonduri de vânătoare dâmbovițene sunt organizate partide de vânătoare în vederea recoltării cotei aprobate la specii de interes cinegetic precum mistreț, căprior, iepure, fazan

VIOLETA STANCIU

 


 

Direcția Silvică Dâmbovița administrează în prezent o suprafață de 54.125 ha fond forestier proprietate de stat, repartizat în toate etajele altitudinale, începând de la zona de câmpie și până în zona de munte, la limita cu golul alpin. Astfel, pădurile proprietate publică a statului ocupă, la această dată, un procent de 46,11% din pădurile situate în județul Dâmbovița. În afara pădurilor proprietate de stat, Direcția Silvică Dâmbovița asigură servicii silvice și de administrare pentru o suprafață de 18.005 ha fond forestier privat. De asemenea, în structura administrativă a Direcției Silvice Dâmbovița se regăsesc și cele 8 ocoale silvice, dar și Pepiniera Centrală de la Găești.

Aspecte din activitatea Direcției Silvice Dâmbovița

La Ocolul Silvic Bucșani se află cea mai mare rezervație de zimbri din țară, respectiv Zimbrăria Neagra, în suprafață de 160 ha, cu un efectiv de 33 de exemplare. În cadrul Ocolului Silvic Răcari se află un țarc de mistreți în suprafață de 440 ha, cu un efectiv de peste 308 exemplare, în incinta lui funcționând și o maternitate de mistreți pentru supravegherea femelelor gestante, asigurarea liniștii acestora, diminuarea pierderilor în primele luni de viață și sporirea efectivelor.

„Administrând patru fonduri de vânătoare, Neagra și Finta (Ocolul Silvic Bucșani), Croitori (Ocolul Silvic Găești) și Cornățelu (Ocolul Silvic Răcari), Direcția Silvică Dâmbovița organizează partide de vânătoare în vederea recoltării cotei aprobate la specii de interes cinegetic precum mistreț, căprior, iepure, fazan. Tot în cadrul Ocolului Silvic Răcari funcționează și Centrul de fructe Ulmi, dotat cu două instalații frigorifice, care în campania de fructe de pădure preia toată cantitatea recoltată de cătină, păducel, porumbe, măceșe din cadrul direcției și în unele situații și de la alte direcții silvice. Anual se realizează 73 tone de fructe de pădure și 7 tone de ciuperci. Acționând pentru apărarea, conservarea și dezvoltarea durabilă a fondului forestier național, Direcția Silvică Dâmbovița este permanent preocupată pentru asigurarea regenerării pădurii. Astfel, anual, realizăm în jur de 50 ha împăduriri integrale și 120 ha regenerări naturale. Realizarea unor structuri și compoziții de regenerare optime, corespunzătoare potențialului stațional este un obiectiv de bază al activității direcției, prin asigurarea întregului necesar de puieți forestieri destinați lucrărilor de împădurire, în pepinierele cantonale și Pepiniera Silvică Centrală Găești. În Pepiniera Centrală Găești, cu o suprafață de 48 ha, se produc anual în jur de 700 mii puieți forestieri pentru acoperirea necesarului Direcției Silvice Dâmbovița și a altor direcții silvice din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor (Romsilva), precum și pentru vânzarea lor către alte instituții. La pepiniera centrală se mai produc și plante ornamentale, anual vânzându-se în jur de 5000 bucăți, din diverse specii, în diferite forme și varietăți”, a declarat directorul Direcției Silvice Dâmbovița, ing. Costel Preda.