16.03.2020 00:25

Stare de urgență în România

Stare de urgență în România
Galerie foto

JURNAL DE DÂMBOVIțA, AGERPRES

 


 

Președintele Iohannis a subliniat că starea de urgență va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei generate de coronavirus. „În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulți bani domeniului sănătății, mai mulți bani pentru medicamente, mai mulți bani pentru aparatura medicală absolut necesară. În același fel, această situație va permite să se realizeze achiziții într-un timp foarte scurt cu proceduri simplificate punând astfel la dispoziția Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în modul cel mai eficient criza generată de coronavirus“, a explicat Iohannis.Președintele a făcut apel la români să evite contactele care nu sunt absolut necesare și să se informeze din surse publice.

Premierul Orban: Vom încerca să limităm la maximum eventualele drepturi și libertăți care să fie afectate în cadrul stării de urgență

Premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul va încerca, prin măsurile care vor fi incluse în cadrul stării de urgență, să limiteze la maximum afectarea drepturilor și libertăților cetățenilor. „Orice măsură care va fi inclusă în cadrul stării de urgență va fi o măsură pe care noi o vom considera absolut necesară și vom încerca să limităm la maximum eventualele drepturi și libertăți care să fie afectate în cadrul stării de urgență“, a precizat Ludovic Orban, ieri, într-o conferință de presă online. Premierul a precizat că, după anunțul președintelui Klaus Iohannis privind instituirea stării de urgență, a cerut miniștrilor să vină cu propuneri de măsuri care să fie introduse în planul aferent decretului prezidențial. „Se știe că e o nevoie acută de materiale, de echipamente, de substanțe, de medicamente, echipamente de protecție, pentru care există în momentul de față o dificultate foarte mare în obținerea lor, datorită cererii crescute din partea tuturor statelor pentru astfel de materiale. Avem nevoie de proceduri de achiziții rapide, imediate, prin negociere directă, de fiecare dată când avem posibilitatea de a încheia contracte prin care să obținem astfel de produse, de echipamente, care sunt absolut necesare pentru funcționarea întregului dispozitiv care se luptă împotriva acestui virus“, a afirmat Orban. Premierul a anticipat că o altă măsură care este posibilă să fie luată, după un studiu foarte atent, este măsura de „a plafona prețurile la anumite produse absolut necesare, cum sunt măști, cum sunt mănuși, echipamente de protecție, dezinfectanți, biocide și alte categorii de produse“, a spus Orban.