29.09.2015 00:19

Stadionul, comoara de lângă Turnul Chindiei

Stadionul, comoara de lângă Turnul Chindiei
Galerie foto

COSTIN MIHAI

 


 

Sunt ani buni de când se tot promite un stadion nou la Târgoviște, în schimb au dispărut până și banii bugetați pentru sinteticul ce ar fi trebuit amenajat în locul mocirlei unde se antrenează jucătorii Chindiei. Banii au ajuns la echipa de baschet, au recunoscut-o cei care conduceau urbea la momentul respectiv.

Îndopați cu promisiuni și vorbe goale atâta amar de vreme, oamenii nu mai cred că se va construi o bază sportivă modernă, până nu o vor vedea ridicată. Adrian Țuțuianu oferă ca termen final anul 2018, Gabriel Boriga se amuză discret, prelungind spre 2020, așa că mai avem de așteptat. Demersul e de apreciat, în schimb eu nu sunt convins ce-i preocupă mai tare pe inițiatori. Utilitatea unui stadion decent la Târgoviște sau valoarea terenului unde este amplasată arena actuală?

Poziționat excelent lângă Parcul Chindia și Complexul Muzeal Curtea Doamnească, dar și foarte aproape de centrul orașului, am impresia că Stadionul „Eugen Popescu” a devenit mai atractiv pentru baronii imobiliarelor, decât pentru iubitorii de sport și de mișcare. „Jurnal de Dâmbovița” a consultat mai mulți agenți, descoperind că zona reprezintă o mină de aur pentru „rechinii” din imobiliare. Iar dacă băieții din sistem au prins că banii pot curge de aici ca apa Ialomiței, aflată și ea la o aruncătură de stadion, nu-i va opri nimeni să-i adune cu lopata.

Au fost înghițite suprafețe importante din această bază sportivă, chiar dacă reprezintă domeniu public, s-au construit multe, multe vile, doar stadionul mai stă în calea cuceririi moderne. Foarte puțini au îndrăznit să atace subiectul parcelelor înstrăinate de baza sportivă, la care au renunțat repede și discret. În spate sunt oameni așa de puternici, încât o anchetă de presă nu i-ar deranja nici de la cafea. Dincolo de valoarea istorică și sentimentală, stadionul din Târgoviște poate fi cosmetizat și menținut pentru activități sportive și de recreere. Eu văd o idee mai bună decât vile, parcări, supermarketuri sau ce se mai dorește acolo.

Pe cine încurcă bătrâna arenă târgovișteană? Nu mai reamintesc ce fotbaliști i-au călcat iarba, spun doar că pe mine m-ar durea sufletul să știu că nu mai există. Am văzut stadioane și mai înghesuite ca al nostru, care pot găzdui meciuri de prima ligă, dar nu asta e discuția. Sunt tare curios să cântăresc greutatea promisiunilor ce țin de un nou complex sportiv la Târgoviște, în zona Gării de Sud, dar și mai curios să aflu ce-i va lua locul Stadionului „Eugen Popescu”. Numai terenul valorează o avere, peste 3 milioane de euro în acest moment. O să vedem ce-o mai fi în 2018, 2020 sau 2050, care o mai apuca.