14.02.2020 15:58

Spitalul Județean, în anchetă după reținerea medicului mituit

Spitalul Județean, în anchetă după reținerea medicului mituit
Galerie foto

V.A.

Spitalul Județean de Urgență Târgoviște este în plină anchetă amănunțită a unei comisii interne de etică, în urma flagrantului prin care un medic ginecolog a fost reținut după ce a fost prins luând mită de la o pacientă. Ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție au organizat flagrantul ca urmare a denunțului pacientei, iar miercuri, 12 februarie a.c., au descins la secția Ginecologie a SJUT unde l-au reținut pe medicul vizat.

 

Cazul este unul fără precedent după 1989 la SJUT, potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Județean, dr. Elena Firoiu, care ne-a oferit următoarele precizări: „Sunt două anchete în curs: a DNA și a Comisiei de Etică a Spitalului. Vă confirm faptul că s-a deschis această anchetă a Comisiei de Etică a Spitalului care va analiza absolut toate datele și va trage o concluzie cu sancțiunile de rigoare și că echipa managerială a organizat o ședință foarte mare pentru medicii șefi de secție, pentru asistente, care au fost obligați să informeze și să instruiască absolut tot personalul medical privind măsurile anticorupție, respectiv interdicția de a primi orice fel de obiect, beneficiu, folos necuvenit din partea nimănui. Ancheta ține seama de foarte multe criterii, se ia de la primul contact al pacientului cu medicul, la contextul în care s-a produs actul medical. Sunt discutate și analizate absolut toate evenimentele. Noi nu colportăm vorbe goale fără conținut. Nimeni nu se poate erija în a face supoziții, comentarii și a contesta decizia Comisiei. Sunt oameni acreditați și selectați din toate categoriile, care au în atribuțiuni aceste cercetări extrem de amănunțite, și ce ține de actul medical, și ce ține de comportament, și de relațiile cu aparținătorii... Se anchetează pas cu pas, punct cu punct toți coechipierii. Este un volum de muncă foarte mare, se intră în cele mai mici amănunte pe toate liniile, iar sancțiunile sunt foarte dure. După ce Comisia de Etică își încheie ancheta, managerul ia o decizie. De un astfel de caz de corupție nu am mai auzit, doar acum multe zeci de ani, înainte de 1989. Există protocoale anticorupție, se atrage atenția în mod special, sunt instruiți cu toții, dar de data aceasta s-a cerut cu insistență respectarea ad-literam a tuturor protocoalelor”, ne-a precizat dr. Elena Firoiu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Târgoviște.

 

Potrivit AGERPRES, un doctor pensionar cu contract de prestări servicii la Spitalul Județean Târgoviște a fost prins în flagrant când lua mită pentru a face o cezariană, a declarat astăzi, joi, 14 februarie a.c., pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmbovița, Camelia Matei. Flagrantul a avut loc miercuri, iar medicul a fost reținut pentru 24 de ore și va fi trimis în instanță cu propunere de arestare preventivă. Familia pacientei a fost cea care a reclamat faptul că doctorul a cerut bani pentru a face cezariana. Surse din anchetă susțin că doctorul a cerut inițial 1.750 de lei și a fost prins primind 1.400 de lei. Procurorii cercetează în continuare faptele, iar în cauză a fost deschis un dosar penal pentru luare de mită. Se pare că denunțul a fost făcut la îndemnul unui deputat la care familia pacientei a apelat după ce i s-a cerut mită.