14.05.2018 00:25

Spitalele din teritoriu aglomerează UPU Târgoviște

Spitalele din teritoriu aglomerează UPU Târgoviște
Galerie foto

❚ „Facem apel către spitalele din Moreni, Găești, Pucioasa de a respecta legislația în vigoare privind transferul pacientului critic sau necritic. Ne trezim cu ambulanțele la UPU fără să știm despre ce este vorba!”, a semnalat directorul SJUT, Claudiu Dumitrescu

VIOLETA STANCIU

 


 

Conducerea Spitalul Județean de Urgență Târgoviște (SJUT) caută soluții pentru reducerea timpului de așteptare de la Unitatea de Primiri Urgențe, unde se înregistrează de regulă și cele mai multe nemulțumiri venite din partea pacienților. Nu este mai puțin adevărat că, anul trecut, numărul mediu de consultații, per medic, la Camera de Gardă de la UPU a fost de 2897, în creștere cu peste 200 de consultații față de anul 2016.

„Indicatorul acesta ne face aproape imposibilă misiunea noastră de a reduce timpul de așteptare de la UPU. Crescând, de la an la an, numărul de consultații de la UPU, în condițiile în care numărul de medici a rămas aproape același, timpul de așteptare de la Urgențe rămâne constant sau chiar crește din păcate pentru noi, dar mai ales pentru pacienți. De vină este și legislația care este în neconcordanță, pentru că ar trebui ca pacientul să se adreseze în primul rând medicului de familie, care nu este totdeauna la dispoziția lui, mai ales în perioadele de sărbători... și ca atare Unitatea de Primiri Urgențe este foarte aglomerată. Mai este și o altă cauză de care nu am vorbit... și facem apel către spitalele din Moreni, Găești, Pucioasa de a respecta legislația în vigoare privind transferul pacientului critic sau necritic. În momentul în care se trimite un pacient de la un spital la altul, medicul care trimite are obligația de a lua legătura cu medicul la care trimite, la spitalul de destinație. De cele mai multe ori nu se întâmplă lucrul acesta și ne trezim cu Ambulanțele la UPU fără să știm despre ce este vorba... Deci și aceasta este o cauză importantă a timpului nostru de răspuns și de rezolvare a pacientului de la UPU”, a subliniat managerul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, dr. Claudiu Dumitrescu, în cadrul unei recente conferințe de presă.

„În Departamentul de Urgențe să ajungă numai urgențele”

În completarea celor afirmate de Claudiu Dumitrescu a venit și purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Elena Firoiu, care a reiterat importanța și rolul medicului de familie în tot „angrenajul” acesta medical. „Circuitul medical ar trebui să fie următorul - medicul de familie care trebuie să aibă o evidență foarte serioasă a tuturor pacienților pe care îi are în supraveghere, medicul specialist din Ambulatoriul de specialitate pentru afecțiunile cronice sau cele care nu sunt urgențe, pentru ca în Departamentul de Urgențe să ajungă numai urgențele. Astfel nu ar mai exista suprasolicitarea de la UPU”, a conchis Elena Firoiu.